Sophos-smb-kabtel-cybersecurity-kiberbezbednost
Automation BMS&automation Cyber security news&blog Success Stories Бекап ИТ Решенија Кибер безбедност

Топ 3 закани за твојот бизнис!

Во денешниот брз дигитален пејзаж, кибербезбедноста стана критична грижа за бизнисите од сите големини. Малите и средни бизниси често се соочуваат со дополнителни предизвици поради ограничените ресурси и експертиза. Во 2023 година, повеќе од 75% од случаите за одговор на инциденти на клиенти во кои се ангажираше услугата за одговор на инциденти Sophos X-Ops беа за мали и средни претпријатија.

Со оглед на тоа што кибер заканите продолжуваат да се развиваат и стануваат сѐ побројни, императив е малите и средните претпријатија да останат будни и проактивни за да ги заштитат податоците на своите бизниис, вработените и клиентите. Подолу се главните закани забележани од Sophos X-Ops во Извештајот за закани на Sophos за 2024 Sophos Threat Report: Cybercrime on Main Street и препораки за подобрување на одбраната.

Главните три закани за малите и средните претпријатија

Можеби претпоставувате дека кибер-криминалците имаат поголеми риби за пржење од вашиот SMB, но во реалноста, лошите актери не се пребирливи. Тие ќе го преземат секое отворање што ќе го најдат за да украдат податоци или да изнудат пари. Напаѓачите исто така претпоставуваат дека малите бизниси немаат ресурси за кибербезбедност, што ги прави популарна цел.

Кражба на податоци и акредитиви

Најголемиот предизвик за кибер безбедност со кој се соочуваат малите бизниси – и организации од сите големини – е заштитата на податоците. Повеќе од 90% од нападите пријавени од клиентите вклучуваат кражба на податоци или акредитиви на еден или друг начин, без разлика дали методот е напад со откуп, изнуда на податоци, неовластен далечински пристап или едноставно кражба на податоци.

Малите и средни бизниси често користат помалку услуги од поголемите бизниси, што ги прави особено ранливи на овие напади. Кога сајбер-криминалецот компромитира една услуга, во суштина добива пристап до целата организација. И исто како и со големите компании, сајбер-криминалците ги користат слабостите во безбедносните мерки – како што се застарениот софтвер и недостатокот на обука на вработените – за да добијат неовластен пристап до вредни информации.

Ransomware

Заканата од ransomware продолжува да се лебди над SMBs, бидејќи кибер-криминалците применуваат сè пософистицирани тактики. На пример, нападите за далечинско шифрирање се во пораст.Дополнително, денешните меѓусебно поврзани дигитални синџири на снабдување обезбедуваат можности за лошите актери индиректно да ги таргетираат клиентите. Во 2023 година, Sophos MDR одговори на пет случаи во кои клиентите на мали бизниси беа нападнати преку искористување на софтверот на давателот на услуги.

Компромитирање на деловна е-пошта (BEC)

BEC, во кој сметките за е-пошта се преземени од кибер криминалци со цел измама или други злонамерни цели, е суштински проблем за малите и средните претпријатија. Во 2023 година, BEC беа идентификувани од нашиот тим за одговор на инциденти почесто од кој било друг вид инцидент, освен откупниот софтвер. Нападите на BEC користат софистицирани стратегии за социјално инженерство за да ги измамат и вработените кои не се очекува да бидат таргетирани. Тактиките како што се злонамерните QR-кодови во прилозите на PDF им овозможуваат на сајбер-криминалците да ги заобиколат традиционалните филтри за спам, што го отежнува откривањето на сомнителната активност за малите и средните претпријатија. Малите бизниси не се соочуваат со недостиг од закани, а софистицираноста на тие закани често е на исто ниво со оние што се користат за напад на големите компании и влади. Иако има помалку пари при напад врз SMB отколку од  напад на поголема организација, криминалните организации во обем го надоместуваат тоа.

Како малите и средните претпријатија можат да се одбранат? Како можете да ја зајакнете својата отпорност против овие закани? Едукацијата на вработените, повеќе факторската автентикација (MFA) и конзистентните мрежни ажурирања ја зголемуваат вашата одбрана – и не мора да бараат дополнителен број на вработени или големи инвестиции.

Следете ги овие препораки за да го заштитите вашиот тим
Прифатете проактивен пристап

Робусната технологија за кибербезбедност, заедно со поддршката од искусен тим ги опремува малите и средните претпријатија да заземат проактивен став против кибер заканите и да останат безбедни пред растечките трендови на кибер криминал. Тимовите кои имплементираат технологии или услуги за будното откривање и подготвуваат сеопфатни планови за одговор може брзо и успешно да се изборат со нападите.

Едукација на вработените

Иако звучи рудиментарно, обуките за кибер безбедност на вработените и најдобрите практики останува од суштинско значење. Вработените кои ги разбираат симптомите и тежината на денешните најголеми закани, можат да станат моќна, активна линија на одбрана.

Спроведување на мулти-факторска автентикација (MFA)

Намалете го ризикот од неовластен пристап со воведување на дополнителен слој на безбедност на врвот на сите ИТ средства кои доаѓаат во контакт со надворешноста. Системи за закрпи и ажурирање: редовните закрпи и ажурирања ги решаваат познатите пропусти и спречуваат експлоатација од кибер-криминалци.

Мигрирање на платформа за е-пошта SaaS

Миграцијата на платформата за е-пошта Software-as-a-Service (SaaS) ја подобрува безбедноста на е-поштата и го рационализира управувањето за да го намали ризикот од напади базирани на е-пошта, како што е BEC.

Следење на мрежите 24/7 со услуга MDR

Континуираното мрежно следење им овозможува на малите и средните претпријатија да откриваат и да одговорат на киберзаканите во реално време за да го минимизираат влијанието на потенцијалните безбедносни прекршувања. Кибер криминалците ги таргетираат малите и средните претпријатија под претпоставка дека нивната одбрана е слаба. Имате моќ да им докажете дека грешат. Проактивен, сеопфатен пристап кон кибербезбедноста им дава овластување на малите и средните претпријатија да ги задржат сајбер заканите подалеку и да реагираат брзо кога ќе се појават прекршувања. Додека вашиот пргав тим се движи низ пејзажот на кибербезбедноста што постојано се развива, поддршката од искусен провајдер ви дава дополнителна можност да го искористите максимумот од вашите ресурси.

Дознајте како нашите решенија дизајнирани специјално за потребите на вашиот бизнис обезбедуваат понатамошен раст на вашиот бизнис.