Заштита на податоци

накратко

Вашите податоци денес се повредни од кога било, заштитете ги!

Денес, обемот на податоци за претпријатијата експлодира низ индустриите! Зборуваме за петабајти, па дури и за егзабајти, на податоци расфрлани низ центрите за податоци, споделени низ датотеки, бази на податоци, складишен простор, бекап на облак… Голем број компании се несвесни за видливоста на нивните чувствителни податоци, кои е потребно за да ги заштитат.
Повеќето деловни субјекти едноставно не знаат какви чувствителни податоци имаат, каде се, како се споделуваат, кој сè може да пристапи до нив и кој е ризикот од нивната изложеност. Во комплексните компании кои имаат многу податоци, недостатокот на јасен преглед на чувствителните податоци може да ја отежне примената на ефективни политики и контроли за заштита на овие најкритични средства.
Ризикот од трета страна е исто така предмет на загриженост. Продавачите, партнерите, давателите на услуги и другите соработнице со кои споделувате податоци, го зголемуваат ризикот на вашата организација, не само за кршење на податоците или за неуспешна ревизија, туку исто така и колатерална штета на довербата на вашите клиенти, вредноста на вашиот бренд и екосистемот на вашите партнери.
Неодамна, голем број нарушувања на податоците од висок профил ја ставија приватноста на податоците во центарот на вниманието. Од изгубени деловни штети и репутациона штета до уништувачки финансиски и правни последици, влијанието на кршењето на податоците може да ги прогонува компаниите со години.
Сепак, тоа е само дел од приказната. Строгите закони за приватност на податоците продолжуваат да се појавуваат низ целиот свет. Овој регулаторен пејзаж што постојано се развива, ги остава компаниите да толкуваат и да се усогласат со растечката крпеница на државната, глобалната и индустријата специфична за приватноста на податоците и
закони за безбедност, создавајќи значителни ризици за усогласеност. Јасно е дека на компаниите им треба поедноставен начин да се усогласат.

Бекап и репликации

NAKIVO Backup & Replication е брзо, доверливо и достапно решение за заштита на податоци и враќање на информациите за мали, средни  и големи компании. Изграден со автоматизација и доверба, NAKIVO Backup & Replication нуди функционалност на ниво на големи компании, но е лесен за инсталација и употреба. Решението нуди комплетен пакет за бекап, репликации и можност за обновување за физички, виртуелни и облачни средини. Обезбедувајќи голема флексибилност и повеќекратни опции за автоматизација, NAKIVO Backup & Replication ќе ви заштеди време и ресурси, овозможувајќи ви да го насочите вашето внимание на раст на бизнисот. Нашето решение може да ви помогне да ги заштитите критичните податоци и апликации на безбеден и сигурен начин, но и да ги повратите доколку е потребно со само неколку клика. На пример, при напад на ransomware, можете да извршите успешно враќање на податоците, елиминирајќи ја потребата за исплата на откупот и да го намалите влијанието на малициозниот напад.
Главни причини за избор на Nakivo:

 • Едноставност и леснотија на користење
 • Флексибилност на распоредување
 • Висока сигурност и безбедност на резервните копии
 • Флексибилно распоредување на резервните копии
 • Автоматизирана (заснована на политика) заштита на податоци
 • Резервна копија на Remote Site
 • Инстантно враќање на податоците
 • Автоматско обновување по катастрофи
Обезбедени од нашиот партнер:
nakivo-logo mala
Превенција на загуба на податоци

Заштитата на податоците отсекогаш била предмет на сериозно внимание од страна на раководните лица за безбедност на компаниите и службениците за усогласеност. Но, неодамнешните закони за приватност, несомнено, ќе ја подигнат заштитата на податоците во собраниската сала заради потенцијалните сериозни последици од неусогласеноста. Она што го прави уште попредизвикувачко е тоа што компаниите од сите големини прифаќаат услуги базирани на облак, како што е Microsoft Office 365, за да им овозможат на своите вработени поголема флексибилност и полесен пристап до основните деловни апликации. Бидејќи регулативите и корпоративните потреби имаат сè поголеми побарувања кон ИТ, за да се овозможи безбедно ракување со податоците, се чини дека се потребни неопходни заштитни решенија
кои делуваат застрашувачки. Имено, некои производи за спречување загуба на податоци (DLP) бараат значителен напор за распоредување и обично имаат големи континуирани консултантски трошоци. Некои DLP решенија пак им оставаат на ИТ секторите да ги селектираат сите податоци што треба да бидат заштитени, додавајќи административен товар и предизвикувајќи лажни позитиви. Другите се потпираат на ИТ администраторот за управување, со различни конзоли, низ повеќе средини – крајни точки, мрежа и облак.
Нашето DLP решение брзо и ефикасно ги штити вашите податоци каде и да се. Ние го олеснуваме решението за секојдневна работа и го испорачуваме  како едноставни компоненти, што можат да започнат со анализа на вашите податоци за неколку минути, а не по неколку  месеци. Никогаш не било полесно да ги проширите вашите внатрешни политики за DLP кон облакот.
Клучни предности:

 • DLP уред-во-облак – Поврзете ги и синхронизирајте ги домашните DLP и политиките за DLP-облак политики за помалку од една минута
 • Уникатна технологија за снимање – со помош на форензичка анализа на настани ви помагаме да се евидентираат клучните податоците, пред  создавањето на правилата;
 • Видливост за тоа како се користат вашите податоци за да ви помогнеме при дефинирањето на  точните правила и протоколи
 • Флексибилна класификација на крајниот корисник, која го ублажува административниот товар и ја зголемува свеста за заштита на податоците на крајниот корисник; Опции за рачна класификација и класификација од страна на трети лица
 • Менаџирање на еден екран- централизирана конзола за управување со сите политики и инциденти
Обезбедени од нашиот партнер:
mcafee-logo-to-edit-3
Мрежна енкрипција

Мрежите се под постојан напад и чувствителните средства продолжуваат да бидат изложени. Повеќе од кога и да е, користењето на криптирање е витален мандат за решавање закани кон податоците при преминување низ мрежите. Решенијата на Thales за шифрирање, со голема брзина им овозможуваат на клиентите единствена платформа за ‘криптирање насекаде’ – од мрежниот сообраќај помеѓу центрите за податоци и седиштата, до резервните страници и страниците за обновување по катастрофи, без оглед дали се во физички простории или во облак. Сеопфатните решенија за шифрирање на сообраќајот на Thales користат енкрипција Layer 2 и Layer 3, за да овозможат безбедност без компромиси. Обезбедувајќи максимална пропусност со минимална латентност, мрежните енкриптори на Thales им овозможуваат на клиентите подобро да ги заштитат податоците, видеото, гласот и метаподатоците од прислушување, надзор и отворено и прикриено оневозможување – сето тоа по пристапна цена, без компромис во однос на перформансите.
Предности на брзата енкрипцијата на Thales:

 • Робусна безбедност за чувствителен сообраќај – eнкрипторите на мрежата на Thales , самостојни уреди засновани на хардвер, овозможуваат робусно шифрирање и можности за управување со сFIPS 140-2 Level 3 tamper-resistant key.
 • Максимална изведба и висока достапност – докажано е дека решенијата за шифрирање со голема брзина на Thales овозможуваат максимално време на работа во најсложените средини со највисоки перформанси.
 • Оптимална флексибилност – High Speed Encryption решенијата на Thales нудат флексибилна, агностичка интероперабилност, што значи дека се компатибилни со сите водечки мрежни вендори во  постоечките мрежи.
 • Крипто-агилност – Енкрипторите на мрежата на Thales се крипто-агилни, што значи дека поддржуваат индивидуално шифрирање за широк спектар на поддршка за елиптични и сопствени криви.
 • Независен режим на транспорт – Енкрипторите на мрежата на Thales се единствени кои нудат транспортно независен режим (ТИМ) – мрежен  независен слој (Layer 2, 3 и 4) и agnostic data protocol за криптирање во движење.
Обезбедени од нашиот партнер:
thales-logo malo
Data-at-Rest енкрипција

Заштита на чувствителни податоци бара многу повеќе од само обезбедување на бази на податоци и датотеки во просториите на центарот за податоци. Претпријатијата денес користат мешавина од сложени опкружувања и облачни средини, кои користат различни технологии и безбедносни стандарди и потенцијално можат да ги остават критичните податоци изложени. За дополнително комплицирање на проблемот, сајбер-нападите пораснаа во софистицираност и моќ. Новата усогласеност и регулаторните мандати околу заштитата на чувствителните информации продолжуваат, а постојните регулативи стануваат сè построги.
CipherTrust Transparent Encryption обезбедува шифрирање податоци во мирување, со централизирано управување со клучеви, привилегирана контрола на пристап на корисник и детално евидентирање на ревизијата за пристап до податоци, што им помага на организациите да ги исполнат условите за усогласеност и најдобрите практики за заштита на податоците, без разлика од локацијата. FIPS 140-2 compliant CipherTrust Transparent Encryption agent во согласност со FIPS 140-2 се наоѓа во оперативниот датотечен систем или слојот на уредот, а шифрирањата и дешифрирањета се транспарентни за сите апликации што работат над него. CipherTrust Transparent Encyption обезбедува богати контроли за пристап, кои им овозможуваат на организациите да утврдат кој може да пристапи до податоците, кога може да има пристап до нив и каков вид пристап имаат.
Клучни предности:

 • Транспарентна заштита на податоците
 • Беспрекорно и лесно распоредување
 • Дефинирање на грануларни контроли за пристап
 • Забрзана енкрипција со хардверски перформанси
 • Сеопфатно безбедносно разузнавање
 • Најширока поддршка на системот и околината
Обезбедени од нашиот партнер:
thales-logo malo