Продукти и решенија

Автоматизација на објекти со максимална енергетска ефикасност

 • building

  Интелигентна автоматизација на зградите

  Автоматизацијата на објектите е мозокот на објектите. Соодветно на тоа, системите за греење, вентилација и климатизација дејствуваат како срцето на една зграда. Тие обезбедуваат енергија во зависност од побарувачката и посакуваните услови во просторијата. Оваа енергија се дистрибуира преку носачите на топлина – воздух и вода. Во овој контекст, контролорите HVAC на SAUTER се интелигенција на системската технологија и обезбедуваат енергетски ефикасно работење на системите. Ние постигнуваме максимална удобност со минимален внес на енергија водени од потребите на клиентите. Ова е обезбедено со комуникативна автоматизација на просториите со протоколот BACnet стандард за комуникација. Ова доведува до намалени оперативни трошоци и е од суштинско значење за добри резултати во сертификатите за зелена градба.

 •  

  Соодветни системи за секоја големина на инсталација

  Портфолиото на SAUTER се движи од едноставни стандардни HVAC решенија до комплексни индивидуални решенија. За мали и средни инсталации, се препорачува употреба на контролирани контролери од семејствата на производи SAUTER flexotron и SAUTER equiterm. Универзални и слободно програмабилни, станици за автоматизација од системските семејства модул 5 и модул 6 можат да се користат за инсталации од сите видови.

 •  

  Библиотеки за сеопфатно решение

  Со софтверот SAUTER CASE Suite, нудиме библиотека со решенија со функции за специфично спроведување на проектот според стандардот EN 15232 (енергетска ефикасност на зградите) и директивите VDI 3813 „Функции за автоматизација на просториите“ и VDI 3814 „Автоматизација на зградите“. Нашите библиотеки се опремени за сите контролни инженерски задачи и обезбедуваат основа за енергетско ефикасно работење на кој било вид инсталација.

 •  

  Софтверски решенија за управување и визуелизација

  Флексибилното и ефикасно управување со објектите бара целосен преглед и сеопфатна контрола. Софтверските решенија на SAUTER за управување и визуелизација го олеснуваат контролирањето и следењето на индивидуалните компоненти на автоматизација на објектот и просториите и се предуслов за енергетски ефикасно управување со објектот.

 • room-white-512

  Автоматизација на просториите

  Автоматизацијата на просториите е дел од автоматизацијата на објектите. „Интегрирана автоматизација на просториите“ се однесува на контрола на климата во просториите, осветлување и заштита од сонце. Од една страна, предностите на оваа интеграција лежат во поедноставената работа од страна на корисникот и, од друга страна, во значителното подобрување на енергетската ефикасност. Контролорот на просторијата или станицата за автоматизација на просторијата гарантираат минимална потрошувачка на енергија, тие се одговорни за заштита од сонце и осветлување и ја регулираат температурата во просторијата. Собниот термостат го контролира системот за климатизација и обезбедува пријатна температура, во зависност од моменталната исполнетост и надворешните влијанија, како што се сончевата светлина и надворешната температура.
  Со нашите решенија за автоматизација на просториите, ги покриваме сите барања на клиентите за пријатни работни и функционални простории.

 •  

  Клима во просториите

  Флексибилноста на автоматизацијата на просторијата SAUTER создава оптимални услови за секоја соба. Било да е тоа деловна зграда, хотел, болница, трговски центар, училиште или музеј: SAUTER ја прилагодува автоматизацијата на просторијата индивидуално, зависно од  намената на објеките, од секој клиент и секој градежен проект. Ова резултира во холистичко и по мерка решение за интегрирање на климата во затворените простории, осветлувањето и заштитата од сонце. Автоматизацијата на просториите може непречено да се интегрира во системската автоматизација и управувањето со зградите.

 •  

  Соларна заштита

  Автоматската контрола на засенчување на сонцето е апсолутно неопходна, особено во современите објекти со големи стаклени површини. Со едноставно ставање во функција на засенчување при силна сончева светлина, зградата е заштитена од прегревање, но тоа доведува до затемнети работни простории со вештачка светлина. Контролата на системот за засенчување во насока на позиција на сонцето им помага на корисниците оптимално да ја користат сончевата светлина и да не бидат заслепени. Дополнително, употребата на постојана контрола на осветлувањето зависна од присуство обезбедува соодветно осветлување со минимална потрошувачка на енергија, но и обезбедува заштита.

 • Флексибилност

  Компаниите и нивните канцелариски згради се предмет на постојана промена: канцеларијата со океански отворен простор станува индивидуална или групна канцеларија, партициите се подигнуваат или отстрануваат. SAUTER собната автоматизација поддржува флексибилна просторија со употреба на концептот на модуларни сегменти за простории (подвижен ѕид). Објектите или спратовите кои поделени на сегменти со различна големина, соодветно се автоматизираат. Во зависност од употребата на просторот, овие собни сегменти можат да се комбинираат за да формираат простории со консолидирана контрола на температурата, осветлувањето, заштитен сјај и сончево засенчување.

 • Осветлување

  Освен контролирање на климата во затворените простории со греење, ладење и вентилација, осветлувањето игра многу важна улога. Со SAUTER собните контролери осветлувањето може непречено да се интегрира со контролата на просториите и централната визуелизација во Системот за управување со објекти (BMS). Така, техничката служба секогаш има преглед на сите параметри во просторијата, ходниците или објектите и може брзо да реагира на пораки за грешки, како што се дефектни светла.

Придобивки

Интелигентни решенија за управување со згради за широк спектар на придобивки

 • Енергетски ефикасни и еколошки

  Решенијата на Sauter ja  намалуваат потрошувачката на енергија, со што се намалува емисијата на СО2 и помага во зачувување на животната средина.

 • Компатибилен и разноврсен

  Лесна интеграција со системите за управување со згради преку отворена комуникација и стандардизирани протоколи.

 • Транспарентност и визуелизација на потрошувачката на енергија

  За да можете да користите SAUTER EMS, потребен е само едноставен веб прелистувач. Ова го овозможува пристапот од каде било – со дисплеите (или глобално или според потребите на корисникот), филтрирани централно или локално.

 • Континуирана оптимизација за долгорочно намалување на трошоците

  Поради сеопфатните статистички анализи и споредбите засновани на одредници, директни споредби и долгорочни анализи, можно е големо намалување на трошоците.

Престанете да трошите време и пари на други технологии. Kонтактирајте нè веднаш.

Индустрии

Сектори кои се опслужуваат

 • office
  Канцелариски згради

  Обезбедете крајна удобност за вашите вработени користејќи интеграција на климатизација, осветлување и автоматско засенчување на сонцето.

 • healthcare
  Здравство

  Решенијата за автоматизација на SAUTER обезбедуваат вистинска контрола на климата без прекини, во корист на пациентите, медицинскиот персонал и посетителите – безбедно и сигурно 24/7.

 • retail
  Трговија

  Направете го искуството за купување пријатно и зголемете го задоволството на клиентот, истовремено одржувајте ги намалени оперативните трошоци.

 • industrial
  Индустрија

  Оптимизирајте ги вашите индустриски капацитети, правејќи ги оптимално климатизирани и сеопфатно следени од системот за управување со објекти.

 • transport
  Логистика

  Контролирајте ја климата и следете ги амбиенталните услови без никакви празнини за да обезбедите квалитет на стоката што се превезува.

 • hotel
  Угостителство и рекреација

  Загарантирајте им на вашите гости оптимални услови во објектот за време на нивниот престој, со употреба на регулатива за температура и осветлување, како и контрола на ролетни.

 • public-sector
  Јавни објекти

  Обезбедете константна собна температура, со висок, енергетски ефикасен квалитет на воздухот и покрај големиот број посетители.

 • residential
  Станбени објекти

  Направете ја автоматизација на зградите широко достапна, лесна за ракување и лесна за корисниците, притоа обезбедувајќи им на жителите пријатна животна средина и голема заштеда.

за вендорот

Sauter

Повеќе од 100 години, глобално активната група SAUTER, со седиште во Базел (Швајцарија) со нова локација за развој и производство во Фрајбург (Германија), обезбедува производи, експертиза и решенија за управување со објекти и автоматизација на просториите во текот на целиот животен циклус на објектите.

Компанијата значително се го зголеми бројот на вработени во последниве години и во моментов вработува 2.400 луѓе ширум светот и имаат обрт од приближно. 400 милиони евра, што ја прави еден од водечките даватели на услуги во секторот за автоматизација на објекти.

Палетата на производи се одликува со швајцарски квалитет и опфаќа услуги, проекти и управување со објекти.

Флексибилната организација овозможува брзо да одговориме со производи и решенија според трендовските побарувања на пазарот.

КАБТЕЛ дооел е партнер за SAUTER решенија во Македонија.

0+

Години искуство

0милиони

Промет

0+

Земји и региони

0+

Вработени

За повеќе информации во врска со понудата на Саутер, преземете ја брошурата

BACnet менаџирање со објекти

Контролери, сензори и менувачи