endpoint-cloud-edr-kabtel-kaspersky-mail-i-sredni-kompanii.jpg
Cybersecurity Solutions

Kaspersky Endpoint Security Cloud со EDR за мали и средни фирми

Kaspersky Endpoint Security Cloud наменет за мали и средни компании, сега вклучува можности за откривање и навремена реакција на крајни точки (EDR).
Тоа им дава на ИТ администраторите видливост над погодените крајни точки и синџирот на напади, за да можат да ги анализираат параметрите на инцидентите и основните причини, а потоа да преземат проактивни мерки за подобрување на целокупната деловна заштита.

Сигурна заштита од сајбер-ризици е неопходна за малите и средни бизниси да ја одржуваат својата работа, податоци и финансии безбедни. Сепак, според истражувањето на Касперски, овие компании може да немаат видливост на ИТ-средината кога се справуваат со закани. Ова беше потенцирано како еден од најголемите предизвици од страна на 40% од малите и средни компании. Деталите за нападот, погодените корисници и влезните точки, можат да им помогнат на деловните субјекти да ги подобрат своите безбедносни практики, покрај автоматската заштита на сите крајни точки на компаниите.

Благодарение на можностите за откривање и одговор на крајната точка, сега достапни во Kaspersky Endpoint Security Cloud, менаџерите на ИТ можат да видат визуелизирани патеки за ширење напади, детали за погодените машини (верзии на ОС и корисници), заразени имиња и датотеки; параметри за создавање, модификација и стартување. Сите информации се прикажани во конзолата за управување со Интернет на Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Знаејќи како заканата влегува во крајна точка, администраторите можат да ги усогласат безбедносните политики и да преземат дополнителни мерки за заштита и свесност каде што е потребно. На пример, анализата може да открие дека малициозен софтвер влегол во лаптопот на вработе, маскиран како графичка датотека преку електронска пошта. Администраторот потоа може да ги ажурира поставките за анти-фишинг, да направи промени во безбедносните профили за корисниците кои работат со чувствителни информации и да идентификува дека вработените може да бараат дополнителна обука за сајбер безбедноста.

„Оваа надградба носи специфична едукативна вредност за малите и средни бизниси“, коментира Andrey Dankevich, виш менаџер за маркетинг на Б2Б производи во Касперски. „Тоа им помага на ИТ-менаџерите да ја подобрат својата експертиза за компјутерска безбедност и да стекнат основни вештини за истрага на инциденти. Тие можат да научат повеќе за различните видови закани во дивината, преку едноставна и демонстративна алатка и да се подготват да работат со посложени безбедносни предизвици и решенија “,

Функционалноста на EDR е достапна во нивото на Kaspersky Endpoint Security Cloud Plus, во тест режим во текот на 2021 година. За да дознаете повеќе и да ја пробате пробната верзија со EDR, кликнете тука. Брошурата за производот е достапна на следниот линк.