Forrester-Kaspersky-Kabtel-2021
Success Stories

Kaspersky – лидер на Forrester Wave

Влијателната компанија за истражување и советување „Forrester“ го прогласи Kaspersky за Лидер во разузнавачките служби за надворешни закани во својот извештај The Forrester Wave™: External Threat Intelligence Services Q1, 2021’

Извештајот е значаен репер за организациите заинтересирани за услуги за разузнавање закани (ТИ) ширум светот.

Во неодамнешниот Извештај за економијата на ИТ безбедноста на Kaspersky беше откриено дека во разузнавањето за закани инвестираат  41% од компаниите и 39% од малите и средни бизниси, како одговор на протекувањето на податоците. Признавањето од Forrester ги нагласува водечките даватели на услуги за овие организации, кои бараат најхолистички увид и проценка од страна на независни аналитичари од рангот на Forrester.

Извештајот за надворешни разузнавачки служби за закани Q1 2021 дава преглед на трендовите во пејзажот на Threat Intelligence и ја оценуваше експертизата на дванаесет даватели. Kaspersky беше еден од тројцата вендори именувани за лидер во оваа проценка на разузнавачките служби за надворешни закани.

Во извештајот, се вели дека „Kaspersky е фаворит за квалитетот на интелигенцијата“, со тоа што компанијата доби една од првите две оценки во тековната категорија на понуди. Kaspersky доби и највисоки оцени во однос на критериумот за разузнавање за кибер закани. Forrester исто така, му даде на Kaspersky највисок можнa оценка во критериумот за хакирање закани, дефиниран како “Супериорна видливост во операциите на државата и неговите набљудувања од прва рака”; како и следење на криминални и хактивистички закани.

Forrester исто така ја забележа можноста на Kaspersky да одговори на барањата на клиентите за информации (RFI). Како резултат, „референтните клиенти беа многу задоволни од квалитетот на информациите на Kaspersky, како и од процесите со кои им се помога на клиентите да ги измерат ефикасноста и резултатите“.

Поддржана од водечки светски тим истражувачи и аналитичари, „Forrester“ утврди дека „Kaspersky разузнавачки служби“ може да се применуваат за бизниси од сите големини.

„Со петабајти богати податоци за закана, како и напредни технологии за машинско учење и уникатниот фонд на глобални експерти, Kaspersky ги поддржува своите клиенти со најновите информации за закани од целиот свет; помагајќи им да ја намалат заканата од дури и досега невидени сајбер напади “, е коментарот на Anton Ivanov, потпретседател на одделот за истражување на закани во Kaspersky. „Одлично е да сте признати од независни аналитичари како лидер и да добиете исто така позитивни повратни информации од анкетираните клиенти за овој извештај“.

Kaspersky Threat Intelligence е достапен во рамките на  Kaspersky Expert Security  и претставува холистичка стратегија за да им помогне на опремувањето, информирањето и насочувањето на домашните експерти да се соочат со целиот спектар на денешни комплексни закани, АПТ и насочени напади. Рамката исто така ги вклучува решенија на Kaspersky Anti Targeted Attack и решенија на Kaspersky EDR. На тој начин овозможува откривање и откривање закани, истрага и навремено санирање на инцидентите.

Целиот извештај на Forrester Wave ™: Услуги за разузнавање на надворешни закани Q1, 2021, е достапен тука.