За ТИКВЕШ

Винаријата Тиквеш е основана во 1885 година во регион со вековна традиција на производство на вино, благословен со совршени природни услови, топли и страсни луѓе и жива, автентична култура. Тиквеш отсекогаш имал склоност да ги надмине очекувањата, да ги прифати иновациите и да освојува нови пазари. Со текот на годините, „Тиквеш“ се здоби со повеќе квалитетно земјиште од која било друга винарија во Југоисточна Европа. Тиквеш ја поседува најновата технологија и вработува некои од најпаметните и најискусните таленти во бизнисот, за да се осигура дека супериорниот квалитет на производите на Тиквеш континуирано се одржува. Портфолиото на фини вина „Тиквеш“ се протега во неколку категории за да одговара на секоја пригода, освојувајќи од година во година, бројни високо признати меѓународни награди, од година во година.

Client:
Винарија "ТИКВЕШ"
Индустрија:
Винска Индустрија
веб страна:
tikves.com.mk
Продукти и решенија:
БМС, HVAC, електрични инсталации

Предизвици

Целта на проектот беше дизајнирање и имплементација на:

 • Високонапонски и нисконапонски инсталации
 • Автоматизација за HVAC (Систем за греење, вентилација и климатизација
 • BMS (Систем за управување со објекти)
  во новоизградените канцеларии на компанијата Тиквеш во Кавадарци.
  Главната задача на одделот за Инженеринг, Автоматизација и Интеграција на КАБТЕЛ беше дизајнирање, креирање, имплементација и поврзување на контролните ормари за автоматиката на HVAC системот, кој вклучува 24/7 автоматска контрола и дистрибуција на квалитетен воздухот на работните места.
  Дизајн и изработка на BMS систем за 24/7 контрола на греење, ладење и осветлување во секоја канцеларија, со можност за контрола според потребите на вработените.
  Со успешното инсталирање и прилагодување на системите, создадена е целосно автоматизирана контрола и енергетски ефикасен модерен работен простор.

Продукти и решенија

За секој од системите беше инсталирана опрема од реномирани производители. Системот HVAC е опремен со опрема на SAUTER и HITACHI, каде што сензорската опрема SAUTER во комбинација со PLC контролерот HITACHI  обезбедува целосна и сигурна контрола на системот за климатизација.
За BMS е инсталирана опрема CYBROTech – ROBOTINA.

 • Напреден, лесен за употреба систем за најдобри работни услови, удобност и ефикасност
 • Интуитивен кориснички интерфејс за секој корисник и SCADA систем за централно управување
 • Лесно поставување и интеграција со кој било BMS систем, HRM систем, систем за контрола на пристап и други системи
 • Локална контрола и автоматизација, енергетска ефикасност и други услуги преку облак

Why KABTEL?

Кабтел нуди интегрирани решенија: од електрична инсталација, HVAC, BMS и мрежна инфраструктура, интегрирано решение на база клуч на рака. Со нашето огромно искуство, ние сме во состојба да им понудиме на нашите клиенти најефективни решенија направени според нивните потреби. Нашите решенија за автоматизација на објекти, во комбинација со безжичните системи за следење и контрола, ќе обезбедат значително заштеда на енергија и удобноста на вработените во однос на други решенија.
BMS ги поврзува HVAC и дополнителната опрема работат како една интегрирана единица. Идеално, централизираните операции ја олеснауваат визуелизацијата на податоците со користење на едноставен  кориснички интерфејс или конзола. Нашите решенија вклучуваат:

 • Надградба на дополнителни IoT решенија
 • Мултимодална мрежа од бакар, оптички влакна и безжична мрежа
 • Заштеда на енергија, обезбедена удобност, управување со објектите, известување за генерирани податоци и кориснички информации.

Целосната оптимизација на повеќето процеси овозможува намалено генерирање на јаглерод во природата и зелена планета.

Придобивки

Со ова решение se овозможија европските стандарди на работа, целосно автоматизирана контрола и мониторинг:

 • Решенија за поврзување на IoT
 • Мулти-модална мрежа користејќи бакар, оптички влакна и безжична мрежа
 • Заштеда на енергија
 • Обезбедена удобност
 • Управување со објектите
 • Известување и мониторинг за податоците од системите
 • Процеси без учество на човечкиот фактор
 • Огромни заштеди
 • Максимална ефикасност
 • Овозможен е активен придонес за заштита на животната средина
 • Намалени трошоци за одржување
 • Подобрена безбедност и сигурност
 • Подобрена оперативност и управување со објекти