Лоциран во Македонија, седум километри јужно од Охрид, прекрасниот амбиент на Езерскиот комплекс Метропол, кој се состои од  3 хотели, Метропол, Белви и Турист, 800 метри плажа, уредени градини, борова шума и фантастичен поглед со поглед на езерото и околниот Национален парк Галичица. На располагање со 370 соби за гости и апартмани, распоредени во три меѓусебно поврзани згради. Комплекот располага и со отворен базен, езерска плажа и низа други активности на езеро и на копно. Од самиот почеток во 1975 година Метропол езерскиот комплекс расте и се развива, прилагодувајќи се на менувањето на животниот стил и потребите на гостите, и цели кон поставување на нови хотелски стандарди.

Client:
Езерски Комплекс Метропол
Industry:
Хотели и ресорти
Веб страна:
metropol-ohrid.com.mk
Продукти и решенија:
Безжични мрежии и телефонија

Предизвици

Постои една надградба што може драматично да го зголеми бизнисот и да направи задоволството на вашите гости да расте – бесплатно и сигурно WiFi. На крајот на краиштата, вашата цел е да им го дадете на гостите она што го сакаат, а луѓето сакаат WiFi. Имено, над 90% од деловните и рекреативните гости сакаат пристап до WiFi во своите соби, на плажа, на отворените хотелски содржини, во лобито, насекаде… и две третини изјавиле дека нема да се вратат во хотел кој не го исполнил ова очекување. Лош квалитет на Интернет услугата може да се претвори во болна загуба за вашиот хотел.

Честопати се занемарува, но еден од востановените методи за комуникација – телефонијата, мора да им обезбеди на гостите сигурност и лесна употреба, а на администраторите и на хотелскиот персонал доволно флексибилност, приспособливост и опции за интеграција со наплата, СОС и алармни системи кои го го подигаат нивото на модерен безбеден и функционален комплекс.

Продукти и решенија

Инсталирано е решение за телефонија од Alcatel Lucent, во еден заеднички систем за сите три хотели, за да им обезбеди на вработените сигурен, скалабилен и рентабилен начин за комуникација во рамките на објектот и уште поважно за гостите. Неговата флексибилност и интеграција со системи и апликации ги поедноставуваат редовните хотелски процеси како што се наплата, аларми или слично.

Имплементирано решение за безжични мрежи EnGenius (EWS330AP / ENS660AP / EWS2910P / EWS7928P) што ги опфаќа сите три хотели во комплексот – Метропол, Белви и Турист, како и нивните придружни содржини, со цел да се обезбеди максимална удобност на гостите кои престојуваат во комплексот. Внатрешните и надворешните точки на безжичен пристап EnGenius и софтверот за управување со мрежата ezMaster се користат за далечинско следење, управување и решавање проблеми, правејќи го централизираното управување со мрежата многу едноставно.

Бенефити

• Достапно решение за WiFi
• Ја подигнува ефикасноста на персоналот
• Лесна инсталација, поставување и анализа
• Ниски трошоци
• Намалени вкупни трошоци за сопственост (TCO)
• Перформанси
• Продолжена поврзаност
• Приспособливост
• Мобилност
• Подобрена слика за брендот
• Безбеден пристап за гости
• Безжично мрежно мрежно поврзување на отворено
• Напредна безбедносна карактеристика
• Супериорна јачина на сигналот
• Техничка поддршка
• Подобрено искуство за гости
• Промовира лојалност на клиентите
• Подобрено искуството на гостите
• Зајакнува врската помеѓу хотелот и гостите и дополнителни услуги
• Зголемување на резервациите