Kaspersky-transparency-center-Switzerland-America-Azia-Europe
Cyber security News & Events news&blog Кибер безбедност

Глобална иницијатива за транспарентност – Kaspersky

Уште на крајот на 2017 година, Kaspersky објави дека започнува Глобална иницијатива за транспарентност. Програмата оттогаш им даде можност на потенцијалните клиенти, влади и партнери невидена можност да го проверат изворниот код.

Довербата во сајбер-безбедноста е од витално значење, па Kaspersky знаеше дека транспарентноста треба да биде повеќе од само зборови – и дека откривањето на изворниот код значеше дека ни требаат дополнителни нивоа на безбедност. За да се справиме со првиот дел, решивме да отвориме Центри за транспарентност низ целиот свет каде луѓето наведени погоре би можеле да го проверат нашиот код на безбедно и сигурно место. Покрај тоа што ќе ги задоволат сите грижи што ги имале, тие исто така би можеле да помогнат во понатамошно разоткривање на медиумските митови за задни врати и останати невистини. Првиот од центрите беше во Цирих, Швајцарија. Други се отворија на други места во Европа, како и во Латинска Америка и Азија.

Последното е во Fredericton, New Brunswick, Canada. Како граѓанин на САД, возбуден сум поради ова отворање, тоа е само краток лет и сте на лице место. А за да се погледне кој било друг центар, тоа би вклучувало летање преку Атлантикот! Настрана од мојот општ интерес да го проверам центарот, со задоволство седнав неодамна со Robert Cataldo, управниот директор на Kaspersky Северна Америка, за да разговараме зошто нашиот најнов центар е толку важен за бизнисот на компанијата.

Jeffrey Esposito: Роб, можеш ли да ни кажеш малку зошто транспарентноста е важна за Kaspersky?

Robert Cataldo: Транспарентноста треба да биде важен принцип за секоја организација, но особено за оние во сајбер безбедноста. Индустријата, академијата, владата и потрошувачите ни веруваат нам, да ги штитиме нивните најскапоцени и доверливи информации. За да ја задржиме и изградиме оваа доверба, сметаме дека е од суштинско значење јасно да ги пренесеме мерките за транспарентност што ги преземаме и да им дозволиме на заинтересираните чинители можност да ги оценат сите аспекти од нашите деловни практики и развојни процедури.

Ј.Е.: Ова е првиот Центар за транспарентност од оваа страна на Атлантикот; зошто е тоа важно за бизнисот – и зошто Канада?

RC: Нашата глобална визија за формалната иницијатива за транспарентност формирана пред околу четири години вклучуваше центар за физичка транспарентност во Северна Америка, каде заинтересираните страни можеа да дојдат и да вршат прегледи на кодови или дури и да бидат обучени што да бараат за време на таквите прегледи. Сметавме дека е важно да ја исполниме оваа визија за да се осигураме дека имаме пристапни центри за транспарентност за сите главни региони низ светот каде што работиме. Разгледавме многу фактори при изборот на локацијата за Северна Америка, но голем двигател за престојот во New Brunswick стана партнерството што можевме да го воспоставиме со CyberNB, кој сега е домаќин на нашиот објект во својот сосема нов сајбер центар.

ЈЕ: Што значи овој центар за бизнисот во Америка?

RC: Центарот е голем чекор кон поставување на вистинскиот пример во Северна Америка и создавање висок стандард на отвореност во нашата индустрија.

ЈЕ: Што ќе доживее проверениот клиент или партнер во Центарот за транспарентност?

RC: Покрај спроведувањето на целосен преглед на нашиот изворен код, правила и ажурирања на базата на кодови, клиентите и партнерите може да бидат обучени и за важните елементи што треба да ги бараат како дел од нашата програма за градење сајбер капацитет. Освен тоа, можеме да организираме и брифинзи за производи и/или демонстрации за сите заинтересирани.

ЈЕ: Што можеме да очекуваме од партнерството со CyberNB? Како тоа помага понатаму во пораката на GTI?

RC: CyberNB поттикнува соработка, споделување и подобрени сајбер мерки меѓу критичната инфраструктура, индустријата, академијата и владата и има заедничка визија со Kaspersky за важноста на транспарентноста во нашата индустрија. Тие имаат свој центар за транспарентност, што ни создава можност да споредиме забелешки и да си помагаме да се подобриме. CyberNB исто така создаде програма за членство наречена CIPNet, кратенка од Critical Infrastructure Protection Network. Kaspersky е горд член на CIPNet и ние веќе почнавме да истражуваме синергија со другите членови за да ги зголемиме нашите принципи за транспарентност и да ја продолжиме нашата мисија за градење побезбеден свет за нашите партнери и клиенти низ целиот свет.

Ј.Е.: Да поразговараме малку за Сајбер центарот, зградата во која е сместен нашиот Центар за транспарентност. Слушнав дека можевте да го посетите и да го разгледате објектот. Дали е тоа точно?

РЦ: Сајбер центарот во Fredericton, New Brunswick е сосема нов, и јас имав доволно среќа да бидам поканет да го обиколам објектот на почетокот на декември. Центарот е модерна зграда од светска класа со добро испланиран распоред за големи брифинзи, мали деловни соработки, прегледи на транспарентност, сертификати за производи, обуки и секакви деловни настани. Во центарот се наоѓа и критичната инфраструктура SOC на CyberNB, која има големи прикази на различни форми на разузнавање за закани – вклучително и сопствените податоци за закани на Kaspersky – и безбедносни алатки од кои членовите на CIPNet можат да ги искористат.

Пристапот до Центарот за транспарентност е достапен на барање. За да дознаете повеќе за Иницијативата за глобална транспарентност на Kaspersky, посетете ја нејзината веб-страница https://www.kaspersky.com/transparency-center.

Преземено од Jeffrey Esposito