Успешната приказна на Витаминка започна пред повеќе од 60 години. Денес Витамика претставува најголем македонски бренд и компанија која произведува огромен број на реномирани и етаблирани брендови. Ја аргументира својата водечка позиција на домашниот пазар од страна на добро изграден корпоративен бренд кој е идентификувани според националната вредност, врвниот квалитет и традицијата. Денес Витаминка е една од најмоќните македонски компании и синоним за квалитетни прехрамбени производи. Освен што е лидер на домашниот пазар, Витаминка пласира околу 45% од своето годишно производство во приближно 30 земји во светот.

Клиент:
ВИТАМИНКА - објект Брилијант Штип
Индустрија:
Прехрамбена индустрија
web page:
vitaminka.com.mk
Продукти и решенија:
Интегриран RFID систем

Предизвици

 • Намалени трошоци и намален ангажман на човечки капацитети, поголема прегледност и поедноставен процес за следење и управување со магацинот Брилијант Штип.
 • Намалување на влезни грешки (помалку рачна интервенција) и подобрена продуктивност.
 • Подобрена контрола, намалени залихи и потреба за магацински простор.

Продукти и решенија

РФИД инвентарот е систем на автоматизиран процес за планирање и следење на производните процеси, следење на производите со ефективен увид во движењето во кој било временски период. Системот има висока прецизност и е лесен и едноставен за користење.

RFID решението за управување со залихите се состои од скенер кој користи радио бранови за да комуницира со RFID тагови. Самиот таг содржи микрочип што му овозможува на читателот да чита податоци, но и да запишува податоци на истиот, во реално време и на лице место.
Пристигнува пратка, RFID тагот се прикачува на артиклите, или на поединечни кутии или на цела палета. Секој таг има внатрешна меморија за складирање на информации за производите, што може да
се менува додека се движи низ различни процеси во магацинот.

РФИД инвентарот во Витаминка се состои од два типа читачи: фиксен
и мобилен (рачен). Овие уреди можат да работат на два начина: самостојно или во постојана врска со сметководствен ERP систем. РФИД читачот на залихи е со широк опсег на работа, со радиус до 15 м. Фиксните RFID инвентар читачи го следат движењето на означените
предметите и нивната локација. Тие работат истовремено со голем број на ознаки, кој може да се изброи до неколку илјади. Вообичаено, читачите на фиксен инвентар ги следат ознаките преку надворешна антена. Системот е поддржан со лиценциран софтвер, кој им овозможува на корисниците лесно поставување конфигурации на читачите и брз пристап РФИД податоците. Овој софтвер обезбедува повеќе протоколи
за пренос на РФИД податоци без потреб од инвестиции во дополнителен скап софтвер.

RFID читачите може да се користат на многу различни начини, на пример за работа во магацини, на каса, за прегледи на испорака и при попис.

RFID читачи работат без проблеми и се исто така совршено прилагодени за груби работни средини.

Зошто КАБТЕЛ?

RFID може да ја формира основата за ефективно управување со производните системи, и е основа на Четвртата Индустриска Револуција и во срцето на IoT и aвтоматизацијата, каде КАБТЕЛ има многу референци и успешни приказни низ годините. Тоа е многу разноврсна
технологија со апликации – од контролирање на производните процеси до одржување и инспекција на опремата, управување со средства и следење стоката до дистрибуција. КАБТЕЛ има дизајнирано custom-made решенија за клиенти од различни дејности и различни потреби, без непотребни трошоци за функционалности што не ви се потребни,одржување и гаранција, на база клуч на рака, со можност за понатамошно надградување. RFID решенијата на КАБТЕЛ нудат поволности за бизнисите од сите големини и дејности, овозможувајќи подобрување на ефикасноста, зголемување н априходите, подобрување на искористеноста на средствата и зголемен квалитет, овозможувајќи заштеди и зелена трансфромација на компаниите, но и намален карбонски отпечаток на глобално ниво.

Придобивки

 • Следење на средства и управување со инвентар
 • Заштеда на време и пари преку автоматизација
 • Подобрување на точноста и достапноста на податоците
 • Подобрување на здравјето и безбедноста
 • Подобра контрола на производството и дистрибуцијата
 • Подобрен квалитет и следливост
 • Зголемени приходи
 • Повеќе детални информации за управување… итн