fubotv-world-cup-qatar-semifinal-morocco-france-football2022-kabtel-
Cyber security News & Events news&blog ИТ Решенија Кибер безбедност

Прекин на стримингот на Светското првенство заради сајбер напад

FuboTV потврди дека прекинот на преносот, што ги спречи претплатниците да го гледаат полуфиналниот натпревар на Светското првенство во Катар 2022 меѓу Франција и Мароко, бил предизвикан од сајбер напад.

Приближно во 14 часот по средноевропско време, додека корисниците се подготвуваа да го гледаат полуфиналето на Светското првенство, претплатниците на FuboTV, открија дека не можат да се логираат на услугата за стриминг. Наместо тоа, тие беа пречекани со грешка CB_ERR_OPEN, наведувајќи „ff: downstream not available“, при обидот да се најавите.

Пораката за грешка е прикажана на FuboTV кога се обидувате да се најавите

Претплатниците не можеа да контактираат со поддршката за да го пријават проблемот, бидејќи бара корисникот прво да се најави на страницата FuboTV, што повеќе не можеше да се направи. Сепак, FuboTV наскоро објави дека работат на проблемот и им препорача на претплатниците да ја пренесуваат играта преку FOX.

„Се извинуваме на клиентите кои имаат проблеми со играта Франција против Мароко. Го решаваме проблемот. Имајте предвид дека можете да ја следите овој натпревар директно и на FOX бесплатно“, твитна на Твитер профилот на FuboTV.

Прекинот доведе до поплава од твитови од претплатници на FuboTV кои се жалат на прекинот и како не можеле да ја гледаат играта.

Прекин предизвикан од сајбер напад

Денес FuboTV потврди дека сајбер напад бил причина за прекинот и дека продолжуваат со истрага и реагирање на инцидентот.

„На 14 декември 2022 година, на денот на полуфиналниот натпревар Катар 2022™ помеѓу Франција и Мароко, многу корисници на FuboTV имаа проблеми при пристапот до нивните сметки“, се вели во соопштението објавено на веб-страницата на FuboTV.
„Инцидентот не беше поврзан со никакви ограничувања на пропусниот опсег од страна на Фубо. Наместо тоа, бевме цел на криминален сајбер напад“.

Во соопштението се вели дека откако го откриле нападот, работеле на враќање на услугата за претплатниците и успеале да го направат тоа истата вечер. FuboTV, исто така, вели дека ја ангажирале фирмата за сајбер безбедност Mandiant за да го истражат и да одговорат на нападот и го пријавиле инцидентот до органите на прогонот.

FuboTV се уште не дадоа информации за деталите за нападот, но наведе дека недостатокот на пропусен опсег не го предизвикал прекинот, што укажува дека ова не бил дистрибуиран напад на одбивање на услуга (DDoS).

Како што се ангажираа со Mandiant, нападот најверојатно беше прекршување на нивната мрежа или сервери. Овие типови на прекршувања вообичаено доведуваат до итно исклучување на ИТ услугите за да се спречи нападот.

Сајбер нападите честопати може да доведат до прекини со денови, ако не и недели, додека нападот се истражува и уредите се обновуваат. Сепак, FuboTV успеа да ги врати своите услуги за релативно краток период.

Кога BleepingComputer контактираше со FuboTV со прашања во врска со сајбер нападот, тие не упатија назад на оригиналната изјава и рекоа дека ќе обезбедат ажурирање кога ќе имаат повеќе информации за споделување.

Превземено од: @bleepingcomputer