enciklopedija.jpg
Cyber security

Што е RANSOMWARE?

Што е RANSOMWARE?

Ако ја следите безбедноста на информациите, веројатно сте слушнале многу за ransomware во последниве години. Можеби сте биле и жртва на нападот.  И не е претерување да се опише рансомверот како најопасниот малициозен софтвер на денешницата. Но, дали знаевте дека ваквите малициозни програми постојат повеќе од 30 години и дека истражувачите предвидоа многу карактеристики на денешните напади уште во средината на 90-тите?

Речник за ransomware

RSA – најчесто користен алгоритам за асиметрична енкрипција.
Ransomware – секоја злонамерна програма што ја принудува жртвата да плати откуп на напаѓачот. Ransomware вклучува блокатори, криптори и бришачи маскирани во криптори.
Blocator – вид на откуп на софтвер кој блокира или симулира блокирање на компјутер или мобилен уред. Таквиот малициозен софтвер обично покажува постојана порака со барање за плаќање, над сите други прозорци.
Cryptomalware (cryptor) – вид на рансомвер што ги криптира корисничките датотеки за да не можат да се користат.
Wiper – вид на малициозен софтвер дизајниран за бришење (бришење) на податоците на уредот на жртвата. Понекогаш ransomware симулира криптор, всушност, се покажува како бришач, оштетувајќи ги датотеките непоправливо; па дури и ако се плати откупот, сепак е невозможно да се повратат податоците.
RaaS (Ransomware-as-a-Service) – криминална шема со која креаторите изнајмуваат рансомвер, своевидна франшиза за компјутерски криминал.