Како AJAX постигна над милион корисници?
News & Events news&blog Solutions Техничка заштита

AJAX со над милион корисници

РЕКОРД НА БЕЗБЕДНОСНИОТ СИСТЕМ AJAX – МИЛИОН КОРИСНИЦИ

Како AJAX постигна над милион корисници?

Благодарение на специјалниот дизајн, практичноста и леснотијата на користење, безбедносниот систем AJAX за кратко време стана миленик на крајните корисници и монтерите на техничка заштита, овозможувајќи им лесна и брза инсталација, со бројни заштеди во одржувањето, но и елиминирање на лажни аларми. Како овој систем толку брзо достигна бројка од милиони корисници ширум светот? Tајната е во фокусот кон корисничкото искуство.

Ако се вратиме во 2015 година кога започнува приказната за Ajax, фокусот беше да се направи корисникот што е можно полесно  да управува со системот. Дизајнирани се практични мобилни апликации за далечинско поставување и контрола, инсталацијата е развиена на начин што е поедноставена колку што е можно, а развиена е и заштитена безжична врска за да се обезбеди сигурност. Таквиот пристап му овозможува на Ajax денес да расте речиси неверојатно. Пред само една година таа бројка на Ajax беше 500.000, а за само една година достигна 1.000.000 корисници. Ако ја погледнеме еволуцијата на системите на Ajax, јасно е дека нивниот фокус на клиентот директно влијае на успехот на производот, во смисла на споредување на растот на корисниците на системот со воведувањето на нови уреди и функционалност во производната линија.

Флексибилен и широко применлив систем

Ajax не е само идеално решение за вашиот дом или канцеларија. Системот е дизајниран да биде пофлексибилен и за професионална употреба. Производната линија на Ajax му овозможува на корисникот да изгради сеопфатна безбедност, без оглед на големината на просторот или неговата локација. За потребите на сложените проекти, системските инженери на Ajax континуирано развиваат специјализирани функции, кои подоцна стануваат достапни за сите корисници на Ajax. Денес, благодарение на широкиот спектар на уреди и сценарија за автоматизација, Ajax е инсталиран во болници, фабрики, трговски центри, производствени компании и банки ширум светот.

Безжичниот алармен систем Ajax се заснова на компоненти EN50131 степен 2 кои можат да се комбинираат и интегрираат во систем, чија примена има навистина широк опсег. Белите или црните уреди ќе се вклопат во речиси секој дизајн на просторот во кој е инсталиран системот. Инсталирањето, управувањето и следењето на системите Ajax се врши целосно преку паметен телефон, со веќе инсталирани батерии кои имаат рок на траење до 7 години. Ова го прави системот лесен за инсталирање и користење. Со поврзување на Интернет преку LAN и/или мобилна податочна мрежа, системот може лично да се следи или да се поврзе со професионален центар за следење.

Целосна контрола преку паметен телефон

Системот се базира на паметниот телефон на сопственикот, кој се користи за сите параметри за инсталација, како и за целата потребна конфигурација. Изборно, доколку е потребно, системот може да се конфигурира и постави од овластен инсталатер. Комуникацијата помеѓу уредите е безжична врска, наречена „Jeweler“ (комерцијален протокол за комуникација развиен од Ajax) со домет до 2.000 метри.
Главната компонента на системот е Hub, централен уред кој комуницира со сите други уреди на инсталираниот систем. Тоа е единствениот уред од системот кој мора да се напојува од електричната мрежа, а како резервна копија има вградена батерија која овозможува до 15 часа работа во случај на прекин на струја. Хабот има приклучок за етернет и простор за SIM картичка како дополнителна врска во случај на недостапност на интернет конекција преку мрежата.

Од периферните уреди за вклучување/исклучување на системот, покрај мобилната апликација, користете нумеричка тастатура што може да се монтира на ѕид и Keyfob (далечинско) што ви овозможува брзо вклучување/исклучување на системот и активирање на аларми за паника.

Визуелната проверка ги елиминира лажните аларми

Откако ќе се инсталира и конфигурира, системот може да се вклучи/исклучи со помош на бесплатна мобилна апликација, тастатура или преку далечински управувач. Центарот се додава во мобилната апликација со скенирање на QR-кодот или внесување на 20-хексадецимален идентификатор, а потоа сите други уреди едноставно се додаваат со скенирање на QR-кодот или со внесување на соодветните кодови. На Hub 2 Plus може да се поврзат до 200 уреди и 200 системски корисници.
Мобилната апликација овозможува голема флексибилност при поставување на системот, како и прикажување на јачината на сигналот со статусот на батеријата на сите поврзани уреди. Апликацијата се поврзува со Hub преку Ajax Cloud кој користи AWS (Amazon Web Services). Мобилната апликација Ajax Pro е прилагодена за инсталатери кои треба да бидат способни да управуваат со повеќе системи на различни географски локации.

Благодарение на постојаниот технолошки развој на своите производи и прилагодувањето, Ajax воведе посебна линија на надворешни и внатрешни детектори за движење со камера, која со помош на визуелна верификација спречува непотребни интервенции (во случај корисникот да заборави да го деактивира алармот). Овие специјални детектори ќе стримуваат фотографии од „сомнителниот“ настан на мобилниот телефон на корисникот за помалку од 9 секунди, но, за разлика од камерите за надзор, нема да ја загрози приватноста на корисниците бидејќи ја активира камерата исклучиво со настан за аларм.

Најнаградуваниот безжичен алармен систем во Европа

Специјалноста на Ajax решенијата против провални кражби е препознаена од професијата која со години го наградува овој систем со низа посебни професионални признанија и награди. Ова го прави Ajax најнаградуваниот безжичен безжичен систем во Европа. Како производител, Ajax неодамна отвори нов производствен капацитет во Европа, а во исто време AJAX постигна над милион корисници. Како сопственик на FCC и IC сертификација, системите на  Ajax наскоро ќе може да навлезат на нови пазари со фреквентен опсег од 915 MHz.

Системот Ајакс ги има сите најдобри карактеристики на алармните системи од минатото, се ослободи од жиците, додаде свои иновативни технологии и имплементираше едноставна контрола преку мобилна апликација. Со сите овие подобрувања, корисниците секогаш знаат дека нивните приватни и деловни простории се безбедни. Целосната понуда на уредите на Ajax и повеќе информации можете да најдете во КАБТЕЛ.