pristapni to;ki Engenius AP Airgard
Cyber security News & Events news&blog Solutions WiFi Кибер безбедност

EnGenius Cloud со заштита од напади и злоупотреба

EnGenius ја користи најновата технологија за безбедност на облак за да ги заштити претпријатијата од злонамерни уреди и закани за податоците.
Новите безбедносни пристапни точки на EnGenius Cloud ги идентификуваат и неутрализираат заканите 24/7 со помош на посветена радио технологија за скенирање без влијание на перформансите.

КОСТА МЕСА, Калифорнија, ноември. 11, 2021 / PRNewswire /

EnGenius Technologies Inc., светски производител на решенија за мрежно поврзување на компаниите, претстави две сосема нови безбедносни пристапни точки Wi-Fi 6 управувани со облак, ECW230S и ECW220S со системот EnGenius AirGuard™.

Безжична пристапна точка EnGenius Security

Бидејќи далечинскиот пристап до мрежата и зголемениот број на уреди со Bluetooth/IoT создаваат повеќе површини за напад од кога било досега, мрежите на претпријатијата се сè поранливи на злоупотреба на податоците и сајбер-напади. Како одговор, EnGenius ги прошири своите безбедносни карактеристики за да вклучи нови безбедносни пристапни точки Wi-Fi 6,  управувани од облак , идеални за финансиски, медицински и дислоцирани компании, чувствителни на информации.

За разлика од другите безбедносни решенија за Wi-Fi, кои скенираат надвор од пикот, безбедносните пристапни точки (АP) на EnGenius Cloud се опремени со EnGenius AirGuard™, интелигентен безжичен безбедносен систем, кој ги идентификува и неутрализира заканите 24/7. Користејќи наменски уреди за скенирање, безбедносните AP на AirGuard™  непрекинато ја скенираат околината за напади, без воопшто да ги нарушуваат перформансите на мрежата.

Новите безбедносни AP исто така имаат професионално ниво на анализа на спектарот на RF што ги визуелизира радиофреквенциите на прв поглед, за да се осигура дека сите SSID се овластени и дека се користат најефикасните канали. Неговиот DFS со нула чекање избегнува пречки од радарското откривање и обезбедува непречена промена на каналите кога е потребно. Покрај идентификувањето на неовластени уреди, безбедносните АP ги откриваат и сите Bluetooth уреди во близина.

Одржувањето на мрежите од безбедносен аспект е предизвик. Според неодамнешните статистики, фишингот е одговорен за 90% од прекршувањата на податоците на претпријатијата, кои ги чинат милијарди долари заради изгубени приходи и прекини во функционирањето на процесите. Измамничките уреди често се портата за такви напади. EnGenius агресивно се движи во безбедносниот простор на Wi-Fi мрежата, нудејќи им на крајните корисници беспрекорно безбедносно решение сè-во-едно, управувано од облак, без потреба од купување на повеќе решенија за справување со скапи сајбер напади.

Клучни карактеристики:
  • Безжичен систем за откривање на упад (WIDS) – за откривање закани
  • Безжичен систем за заштита од упад (WIPS) – за санација на напади
  • Наменски радија за скенирање – за 24/7 безжично следење на безбедноста
  • Анализа на спектарот на RF – за идентификување чисти канали и обезбедување на легитимни  SSID
  • Технологија Wi-Fi 6 – за Wi-Fi со високи перформанси во средини со висока густина и повеќе уреди
  • DFS со нула чекање – за да се избегне нарушување на клиентот кога радарот е откриен на DFS каналите
  • Bluetooth 5 ниска енергија – за откривање на уредот BLE и за рекламирање базирано на локација.

„Со повеќе од дваесет години испорака на висококвалитетни мрежни решенија, возбудени сме што ќе продолжиме да ја водиме индустријата со зајакнување на нашиот систем за управување со облак, познат во индустријата со интегрирано безжично безбедносно решение со високи перформанси. ECW230S и ECW220S ќе можат да идентификуваат и спречете ги безбедносните закани преку Wi-Fi во реално време без никаква деградација на перформансите“, изјави Andy Chang, глобален потпретседател за маркетинг и продажба во EnGenius Technologies. „Решени сме да им обезбедиме на нашите клиенти уште посилни безбедносни алатки, за да се спротивставиме на постојаните, сè пософистицирани напади на нивните мрежи и чувствителните податоци на компаниите.

ECW230S и ECW220S AP ќе започнат со испорака низ целиот свет во четвртиот квартал на 2021 година. Решенијата на EnGenius се достапни во КАБТЕЛ.

За EnGenius

EnGenius е водечки светски производител на пионерски безжични комуникации кои ја поттикнуваат мобилноста, ја зголемуваат продуктивноста и ја прифаќаат едноставноста. Повеќе од 20 години, EnGenius испорачува милиони уреди кои обезбедуваат богати функционалности, сигурни, персонализирани решенија за глас и податоци низ целиот свет, правејќи ги поврзаните мрежи едноставни, паметни и безбедни. Решенијата на EnGenius Cloud обезбедуваат сигурни перформанси, лесна инсталација, предвидлива анализа и увид во реално време, за да го поттикнат успехот на вашиот бизнис. Како лидерот за комуникации, обезбедува сигурна поврзаност со долг дострел за одлично справување за огромни, мултифункционални високо фрекфентни отворени и затворени простори, како и најпредизвикувачките средини.