Cyber security News & Events news&blog Кибер безбедност

Заштита на менталното здравје на адолесцентитите

Неодамна го одбележавме Светскиот ден на менталното здравје, меѓународен празник кој ја нагласува важноста на менталното здравје во обид да се донесат позитивни промени. Менталното здравје на адолесцентите заслужува дополнително внимание во ерата на социјалните медиуми, кога се поставуваат прашања за психолошка зависност и други проблеми.

Анксиозност на социјалните мрежи

Една неодамнешна студија на Фејсбук покажа дека Инстаграм може да и наштети на психата на тинејџерите, особено на девојчињата. 32% од тинејџерките рекле дека кога се чувствуваат лошо, Инстаграм ги прави да се чувствуваат уште полошо. Меѓу често цитираните причини за стрес беа нереалните стандарди за убавина и чувствата на несоодветност за нивниот животен стандард во споредба со оние прикажани на социјалната мрежа.

Инстаграм се обидува да се справи со некои од овие проблеми со воведување различни функционалности, како криење на бројачот на лајкови или забрана на филтри кои демонстрираат нереални стандарди за убавина.

Едноставни чекори што корисниците можат да ги преземат:
  • Престанете да ги следите профилите што ве прават да се чувствувате тажно, неадекватно, недоверливо или вознемирено.
  • Обидете се да го намалите времето што го поминувате на интернет.
  • Направете мали паузи и дигитална детоксикација, оддалечете се од социјалните мрежи, опуштете се и фокусирајте се на себе. Kaspersky лансираше дигитален CyberSpa простор, за да ви помогне да го направите ова.
Сајбер-булинг

Сајбер-булингот  е уште едно добро познато прашање што може да влијае на менталното здравје на тинејџерите. Кога и да се случи, не треба да се толерира или игнорира.

Ако тинејџер е малтретиран преку Интернет, првиот чекор е да побарате помош од родителите или други доверливи возрасни лица, како што се училишен советник, спортски тренер или наставник. Ако на жртвата и е непријатно да им каже на пријателите за проблемот, може да контактира со телефонска линија за помош и да разговара со професионален консултант.

Денес, социјалните мрежи, вклучително и Инстаграм, активно користат вештачка интелигенција за борба против навредливите коментари под сликите и видеата. Секоја социјална платформа има и алатки за прилагодување кој може да коментира или да ги гледа вашите објави, како и да блокира корисници, но и да пријави случаи на малтретирање или заплашување. Исто така, понекогаш може да биде корисно да се соберат докази во форма на слики за да се потврди што се случува.

Фејсбук

Facebook разви Центар против малтретирање за тинејџери. За да се борите против малтретирањето на Фејсбук, можете:

Следете кој ве означува на нивната содржина. Ова може да се сетира во поставките Chronicle & Tags.
Проверете ги веќе објавените материјали со вашите тагови и, доколку е потребно, отстранете ги од материјалите со кои не сакате да се поврзувате, користејќи го Activity Log.
Отстранете ги агресорите од списокот на пријатели за да немаат можност да контактираат со вас. И ако нивното бришење не помогне, можете да ги блокирате корисниците. Запомнете дека нема да бидат известени за тоа. Блокирањето ќе ги спречи насилниците да го пронајдат вашиот профил и да ја означат вашата содржина. Покрај тоа, тие нема да можат да ве додадат како пријател и да ги следат вашите постапки.
Не заборавајте да пријавите навредливи материјали во службата за поддршка. Може да се жалите за содржината до објава, фотографија или коментар – ова ќе го привлече вниманието на модераторите на Facebook.

Инстаграм

Инстаграм ја следи содржината објавена од корисниците. Доколку платформата забележи можни прекршувања, ќе го извести корисникот дека ќе објави информации што ги надминуваат границите. Други чекори што корисниците на Инстаграм може да ги преземат вклучуваат:

Твитер

Twitter  има и центар за помош за онлајн малтретирање кој нуди помош и совети. Еве чекори што корисниците на Твитер можат да ги преземат за да се борат против малтретирањето:

Користете ги проширените филтри за известување на Twitter. Тие ви овозможуваат да ги филтрирате сметките од кои добивате известувања. На пример, можеби нема да добивате известувања од корисници без слика на профилот.
Твитер има опција за исклучување и известување, што можете да ја приспособите за да одговара на вашите потреби. На пример, можете да ги исклучите известувањата за клучни зборови или цели фрази. Можете да ги исклучите известувањата за еден ден, еден месец или на неодредено време.
Еден ефикасен чекор е и опцијата за блокирање на корисниците. Ова ќе спречи блокираните сметки да објавуваат, да ги гледаат вашите твитови и да го читаат вашите новости.
Ако сте жртва на малтретирање, треба да пријавите и навредлива содржина. Ова ќе му овозможи на Twitter да дејствува и да го блокира корисникот или содржината.

ТикТок

TikTok исто така создаде различни алатки кои им овозможуваат на корисниците да го ограничат несаканото внимание. Компанијата изработи водич што помага да се идентификува малтретирањето и да се преземат мерки против него. Еве неколку ункционалности и што тинејџерите можат да ги користат:

  • Конфигурирајте ги поставките за приватност на видеото на лична сметка, за да изберете кој може да го гледа секое видео и да го ограничите поставувањето на лични видеа.
  • Филтерот за несакани коментари ви овозможува да креирате листа на несакани клучни зборови кои ќе бидат блокирани во коментарите на видеата или за време на преносите во живо за да ги заштитите корисниците од малтретирање.
  • Корисничкиот филтер ви овозможува да изберете кој може да го додаде дуетот на корисничко видео.
  • Блокирањето на корисници овозможува да се блокираат насилниците кои ги прекршуваат правилата на заедницата и да се извести платформата за нивните постапки.
  • Семејните поставки ги чуваат тинејџерите безбедни и ги поддржуваат во нивните креативни напори без да ги прекршат личните граници.

Во својата релативно кратка историја, научивме дека социјалните медиуми можеби не се секогаш корисни за нашето ментално здравје, дури и кога имаат други придобивки. Но, искористувајќи ги предностите на некои од алатките што ни стојат на располагање, можеме да ги преземеме работите во свои раце и да им помогнеме на тинејџерите да ги водиме на поздрав пат.