AV-test-kaspersky-100%-effectivness-kabtel
Cyber security News & Events news&blog Recommendations Solutions Бекап Достигнувања и награди ИТ Решенија Кибер безбедност

AV-TEST: Kaspersky 100% ефикасен за рансомвер

AV-TEST ја потврди 100-процентната ефикасност на три производи на Kaspersky против рансомвер

Kaspersky Endpoint Security за бизнис, Kaspersky Small Office Security и Kaspersky Internet Security покажаа 100 процентна ефикасност против нападите на откупни софтвери според деталните проценки на Напредниот тест за заштита од закани од AV-TEST. Во 10 различни напади со целосен синџир, производите не изгубија ниту една корисничка датотека.

Во првите 10 месеци од 2022 година, процентот на корисници нападнати од насочени откупни софтвери е речиси двојно зголемен во споредба со истиот период од 2021 година, бидејќи групите за откупни софтвери ширум светот продолжуваат да ги подобруваат своите техники. Нападите врз бизнисот може да резултираат со катастрофални последици како трајно губење на информации, нарушување на деловните процеси, губење време за продолжување на резервните копии, потенцијална штета на угледот и пред сè, огромни финансиски загуби. Според извештајот за прекршување на податоците на IBM, просечната цена на нападот со откупни софтвери во 2022 година изнесувал 4,54 милиони американски долари.

AV-TEST испитувања

Во октомври 2022 година, AV-TEST испитуваше 25 производи од 17 брендови во 10 сценарија на напади со целосен ланец, за таргетирање на рансомвер во системи Windows 11. Техниките на семејството на Emotet ransomware беа искористени за конструкција на напади. Тест инженерите го припишуваа секој од нападите на фази во однос на MITER ATT&CK и истражуваа во која фаза секое од тестираните безбедносни решенија може да открие напад, да го блокира и да ги врати назад сите промени на корисничките податоци.

Во тестовите учествуваа три производи на Kaspersky, кои постигнаа максимални резултати за заштита од можни 30 поени. Две деловни безбедносни решенија – Kaspersky Endpoint Security за бизнис и Kaspersky Small Office Security – како и едно безбедносно решение за потрошувачите Kaspersky Internet Security ги заштити корисничките датотеки од сите 10 напади со целосен синџир и се здоби со сертификат „Напредна одобрена заштита на крајната точка“ и „Напредно сертифицирано решение“ соодветно.

Производите на Kaspersky покажаа најквалитетна заштита од сложени закани, вклучително и ransomware, потврдувајќи го успехот постигнат во претходните различни тестови во јуни-август и ноември 2021 година, како и во февруари, април и август 2022 година.

„Нашите напредни тестови за заштита од закани се дизајнирани да ја проценат вистинската способност на решенијата за еndpoint  заштита да се спротивстават на нападите со откупни софтвери во целосен размер, користејќи ги најновите техники користени од актери за закани. Предизвик за многу производи на EPP е успешно да се изведат тестовите, па затоа е извонредна е 100% -тната заштита што ја обезбедуваат решенијата на Kaspersky“ – вели Maik Morgenstern, извршен директор на AV-TEST.
„Бројот на бизниси и потрошувачи кои стануваат жртви на сајбер напади од групи на откупни софтвери расте секој ден, а и заканите сесекојдневно понапредни. За да се спречат сериозни последици од нападите со рансомвер, компаниите и потрошувачите треба да ги користат основните правила за сајбер безбедност и професионален софтвер, бидејќи брендовите постојано ги подобруваат и независно ги оценуваат своите производи, за да обезбедат максимално ниво на заштита од ransomware за нивните клиенти. Истражувањата и сертификатите на AV-TEST се одлична можност да ја докажеме ефективноста на нашиот софтвер и услугите и да го задржиме пулсот на тековниот пејзаж на закани. Редовно учествуваме во ригорозни проценки на програмите на производите како овие за да ги подобриме технологиите на Kaspersky во согласност со новите предизвици“ – коментира Александар Лискин, раководител на истражување за закани во Kaspersky.

Целосниот извештај „Безбедносен софтвер против најновите техники на Ransomware“ изведен од AV-TEST во октомври 2022 година, може да се најде овде.

За повеќе информации за производите на Kaspersky кои покажале максимална ефикасност во заштитата против откупни софтвери, посетете ги страниците Kaspersky Endpoint Security for Business, Kaspersky Small Office Security и Kaspersky Internet Security или јавете се на 02/3103 230.