Microsoft-cybersecjurity-breach-blleping-computer-kabtel
Cyber security News & Events news&blog Кибер безбедност

Microsoft негира кражба на 30 милиони сметки

Microsoft негира прекршување на податоци

Microsoft ги негираше тврдењата на таканаречените хактивисти „Anonymous Sudan“ дека ги пробиле серверите на компанијата и украле ингеренции за 30 милиони сметки на клиенти.

“Anonymous Sudan” е познат по исцрпувачките напади со дистрибуирани одбивања на услуга (DDoS) против западни ентитети во последниве месеци. Групата ја потврди нивната поврзаност со проруски активисти како Killnet.

Минатиот месец, Microsoft  призна дека Anonymous Sudan е одговорен за прекините на услугите на почетокот на јуни што влијаеше на неколку негови услуги, вклучително Azure, Outlook и OneDrive.

Вчера, хактивистите тврдеа дека „успешно го хакирале Microsoft“ и „пристапиле до голема база на податоци што содржи повеќе од 30 милиони сметки, е-пошта и лозинки на Microsoft“.

Anonymous Sudan понуди да ја продаде оваа база на податоци на заинтересираните страни за 50.000 долари и ги повика заинтересираните купувачи да стапат во контакт со нивниот Телеграм бот за да договорат купување на податоците.

Anonymous Sudan post on Telegram

Анонимната објава на Судан на Телеграм

Објавата дури вклучува примерок од податоците што ги понудиле (наводно украдени од Microsoft) како доказ за прекршувањето и предупреди дека Microsoft ќе ги негира тие тврдења.

Групата обезбеди 100 парови на акредитиви, но нивното потекло не можеше да се потврди (стари податоци, резултат на прекршување на трети лица, украдени од системите на Microsoft).

BleepingComputer го контактираше Microsoft за да побара коментар за валидноста на изјавата на Анонимус Судан и портпаролот на компанијата категорично ги отфрли сите тврдења за прекршување на податоците.

„Во овој момент, нашата анализа на податоците покажува дека ова не е легитимно тврдење и збир на податоци“, изјави претставник на компанијата за BleepingComputer.
„Не видовме докази дека податоците на нашите клиенти биле пристапени или компромитирани“ – портпарол на Microsoft

Во моментов не е јасно дали истрагата на Microsoft е завршена или е во тек.

Преземено од  BleepingComputer