cyber-security-awereness-month-sophos-kabtel-mesec-na-kiber-bezbednost-oktomvri
Cyber security News & Events news&blog ИТ Решенија Кибер безбедност

Октомври – месец за подигање на свеста за кибер-безбедноста

Останете безбедни и сигурни на интернет: Октомври – месец за подигање на свеста за кибер-безбедноста

По повод месецот за подигање на свеста за кибер-безбедноста, споделуваме со вас 4 клучни активности кои ќе помогнат да се подобри вашата кибер-безбедност!

Овој октомври, по 20-ти пат се одбележува месецот за подигање на свеста за сајбер безбедноста. Американското Министерство за домашна безбедност и Националната алијанса за сајбер-безбедност го започнаа месецот на подигање на свеста за сајбер безбедноста во октомври 2004 година за да ја зголемат сајбер свеста и безбедноста на интернет за луѓето низ Соединетите држави. Оттогаш, таа расте во популарност и сега е во фокусот на образовните напори ширум светот секој октомври.

Овогодинешната тема е Secure our world, со цел да се охрабрат сите да преземат четири клучни активности за да останат безбедни и сигурни на интернет:

1. Користење силни лозинки (и управувач со лозинки)

Крадењето лозинки останува популарен начин за криминалците да добијат неовластен пристап. Изборот на силна и сложена лозинка ќе им отежне на хакерите да ја погодат – погледнете го ова кратко видео за да научите како да креирате добра лозинка.

Исто така, препорачуваме да размислите за користење на управувач со лозинки, кој може да ги складира, генерира, па дури и да ги примени вашите лозинки – и да го олесни поседувањето различни лозинки за секоја од вашите сметки.

2. Вклучување автентикација со повеќе фактори (MFA)

МНР е безбедносна мерка која бара дополнителен доказ за идентитет, освен само лозинка, за да ви овозможи пристап. Дополнителните докази за идентитетот може да вклучуваат еднократна лозинка, препознавање на лицето или отпечаток од прст, што е многу потешко за хакерите да ги реплицираат. Ова ги спречува неовластените луѓе да пристапуваат до вашите системи (и драгоцените податоци содржани во нив).

За да ја илустрирате важноста на МНР, проверете ја оваа статија. Детали како сајбер-криминалците пристапиле до безбедносниот административен систем на организацијата и го исклучиле секое безбедносно подесување – проблем што МНР можеби го спречил.

3. Препознавање и пријавување фишинг напади

Оваа година Sophos изведе независно истражување на 3.000 ИТ професионалци за нивните искуства на првите линии на кибер фронтот. Се откри дека е-поштата е основната причина за 30% од нападите со откупни софтвери, додека фишингот е број два во листата на врвни безбедносни грижи за 2023 година.

Фишинг-мејловите имаат за цел да ве измамат да откриете чувствителни информации или да направите нешто што ќе им помогне на напаѓачите.​ Мислите дека сте забележале фишинг е-маил? Веднаш пријавете го на вашиот ИТ тим! Така ќе им помогнете на другите да останат безбедни од слични обиди.​

За повеќе совети за фишинг, дознајте тука. Дознајте и кои се седум фишинг мамки. Разбирањето на овие чекори ви помага да ги забележите и запрете.

4. Ажурирање на софтверот

Искористувањето на незакрпените пропусти беше водечката основна причина за кибер инцидентите што ги истражуваше Sophos во 2022 година. Редовните ажурирањата го прави софтверот помалку ранлив на експлоатација од злонамерни актери. Ажурирањата, исто така, додаваат нови/подобрени функции и ги зголемуваат општите перформанси на софтверот. Затоа…ажурирајте сега!​

Експлоатираните пропусти може да имаат страшни последици бидејќи MOVEit Transfer системот (систем кој го олеснува складирањето и споделувањето датотеки) достигна милиони корисници оваа година. Можете да дознаете повеќе за овој чест инцидент тука.

Покрај горенаведените информации, составивме “Алатник за најдобри практики за кибер-безбедност”, полн со корисни ресурси за да ви помогнеме да останете чекор напред пред криминалците.

Комплетот со алатки ќе ви овозможи:

Подобро да го разберете го пејзажот на сајбер заканите со информации и увиди од преку 3.000 ИТ професионалци ширум светот
Знаење да развиете сопствен план за одговор на инциденти за да спречите ескалација на нападите
Научете како да ја оптимизирате вашата платформа за заштита на крајната точка и мрежната безбедност за да ги спречите напредните сајбер закани, вклучително и откупниот софтвер
Вооружени со овие сознанија, ќе бидете подобро опремени да се браните од денешните напредни сајбер закани.

Се надеваме дека овие информации и овие ресурси ќе ви бидат корисни. Запомнете: свесноста за сајбер безбедноста не е само за овој месец – таа е за цел живот! #BeCyberSmart.