stay-protected-during-holidays-ostanete-zastiteni-za-praznicite-kabtel-sophos
Cyber security News & Events news&blog Solutions Success Stories ИТ Решенија Кибер безбедност

Како да останете безбедни за празниците?

Како да останете безбедни за празниците?

Совети за подобра заштита на вашата мрежа додека одвојувате заслужено време за себе, семејството и пријателите за време на Новогодишните празници.

Во овој период од годината, луѓето насекаде низ светот со нетрпение очекуваат да поминат време со семејството, пријателите и малку да се одморат. Но, исто така е време кога кога лошите актери и противниците се максимално се ангажирани, сакајќи да го искористат фактот дека многу мрежи се помалку искористени и помалку под лупа во овој периодот на заслужен одмор. Од друга страна, нападите со Ransomware, обично се зголемуваат во овој период од годината.

Имајќи го тоа на ум, еве неколку брзи и лесни најдобри практики за подобра заштита на вашата мрежа додека одвојувате некое заслужено време.
  1. Исклучете ги непотребните системи

Ова е особено важно за сите системи кои нудат пристап до RDP бидејќи често се користи од страна на противниците како влезна точка или алатка за странично движење во мрежата. Истиот совет важи и за IoT уредите. Ако не се потребни, исклучете ги за празниците. Ако навистина треба да имате некои системи со овозможен пристап до RDP, проверете двапати, а потоа тројно проверете ја безбедноста.

Ако веќе не сте го направиле тоа, размислете за ZTNA да обезбеди пристап до вашите RDP системи и други апликации. Всушност, празниците можеби идеално време да започнете бесплатен пробен период на Sophos ZTNA за вас и вашиот тим. Во најмала рака, проверете дали сите решенија на RDP се заштитени со повеќефакторска автентикација, за да се спречи брутално принудените или украдените акредитиви, да бидат точка на компромис.

  1. Ажурирајте го фирмверот на заштитниот ѕид и мрежната инфраструктура

Ако имате Sophos Firewall, неодамна е објавена верзија v19.5 кој вклучува голем број безбедносни подобрувања, подобрувања на перформансите и нови функционалности, како што се:

  • Xstream FastPath TLS шифрирана сообраќајна инспекција
  • SD-WAN балансирање на оптоварувањето
  • Подобрувања на перформансите на VPN
  • Подобрувања со висока достапност
  • Нова Azure AD интеграција за безбедно најавување
  • И многу повеќе…

Без оглед на производителот на вашиот заштитен ѕид и друга мрежна инфраструктура, како што се VPN концентратори, прекинувачи и други уреди, секогаш користете ја најновата верзија, бидејќи честопати содржат последните апдејти за тековните закани.

  1. Контактирајте ги безбедносните тимови ако доживеете напад

Ако доживеете инцидент за време на празниците (или во секое време), контатктирајте го тимот професионалци од КАБТЕЛ, кои ќе реагираат на инцидентите ќе ви помогнат да ги истражите, чувате и елиминирате активните закани и да ги отстраните сите траги на напаѓачите од вашата мрежа. Без разлика дали станува збор за инфекција, компромис или неовластен пристап кој се обидува да ги заобиколи вашите безбедносни контроли, откриваме и спречуваме се.

Преземете ја ги советите за најдобри практики за мрежна безбедност

Целосната листа на најдобри практики за мрежна безбедност за заштита на вашата мрежа од откуп, преземете ја тука. Во меѓувреме, ви посакуваме среќна и безбедна празнична сезона!