pasosite-vo-2024-thales-kabtel
Cyber security News & Events news&blog ИТ Решенија Кибер безбедност

Како ќе изгледаат пасошите по 20 години?

Во следните две децении, пасошите се подготвени за трансформативни промени. Со брзото темпо на дигитализација, многумина се прашуваме дали во 2044 година физичките документи сè уште ќе преовладуваат и како појавата на вештачката интелигенција би можела да го револуционизира дизајнот и верификацијата на документите.
Иако се повеќе се дигитални, сепак физичките пасоши веројатно ќе останат главни.

До 2044 година, се предвидува двоен систем на издавање, односно граѓаните ќе бидат обезбедени и со физички и со дигитални документи. Оваа промена ќе го олесни непреченото патување, овозможувајќи дигитално потврдување пред патувањето за различни чекори како пријавување и гранична контрола, користејќи препознавање на лицето како примарен метод за идентификација.

Ваквиот систем би бил корисен во случај на најголема побарувачка за пасоши пред сезоната на годишни одмори, кога вообичаено е многу подолго чекањето, со дигитален патен документ достапен по електронски пат штом апликацијата е одобрена, додека физичкиот документ се произведува и испраќа. Ова би било корисно и во случај на губење или кражба на пасошот, за веднаш да добиете итни патни исправи.

Употребата на физичките пасоши, иако во намалена обем, ја нагласува основната човечка потреба за опиплива идентификација. Овие документи, иако служат како клуч за нашите дигитални идентитети, ќе продолжат да го симболизираат националниот суверенитет и индивидуалните права.

Значи, сè уште ќе имаме пасош, но какви карактеристики ќе носи тој?

Тренд кој се забрза во изминатата деценија е пролиферацијата на портрети во документите.

Со усвојувањето на поликарбонатниот материјал за страницата со податоци, различните техники за персонализација, вклучително и ласерско гравирање, станаа достапни портрети на неколку локации во објектив, во чист прозорец, перфориран на страницата со податоци или инк-џет отпечатен на страница 3 за пример. Ова ќе го направи значително покомплесно фалсификувањето на постоечките документи и усогласувањето со новиот „сопственик“ за фалсификаторите.

Овие напредни методи за персонализација ги зголемуваат предизвиците со кои се соочуваат граничните службеници заради проверка на повеќе точки на податоци, но бројот на портрети веројатно нема да се промени. Како што технологиите за персонализација продолжуваат да се развиваат, документите исто така ќе се интегрираат и комбинираат повеќе функции што може да се проверат само од машина, особено во контекст на сѐ поавтоматизираните гранични контроли.

Што е со безбедносниот вграден софтвер?

Сенката на квантното пресметување изгледа голема, претставувајќи ги и можностите и предизвиците. Преминот кон квантно безбедни алгоритми не е само техничка надградба; тоа е критичен чекор во заштитата на нашата лична и национална безбедност од новите закани.

До 2044 година, квантните компјутери ќе бидат мејнстрим и без проблем ќе можат да ги разбијат алгоритмите од 2024 година за неколку часа, наспроти милиони години.

Главните ризици за пасошите се дешифрирање на сертификатите за потписниците на документи и потпишување лажен документ што би се совпаѓал со Директориумот со јавни клучеви на Меѓународната организација за цивилно воздухопловство (ICAO) и пронаоѓање на дополнителни биометриски податоци во висококвалитетни формати кои би можеле да се користат за кражба на идентитет.

ICAO ќе ги направи неопходните промени во кон крајот на оваа деценија за да ги замени постоечките алгоритми со квантно безбедни алтернативи, иницирајќи мека транзиција со хибридни шеми мешајќи ја конвенционалната криптографија и пост-квантната криптографија.

Во 2044 година, ePassports треба да бидат крипто агилни, што ќе овозможи надградба на алгоритми за документи на терен, за да се одржи робусноста во текот на целиот животен век на документот. Ова би се направило беспрекорно или при преминување на границите или со паметен телефон и апликација.

Е-пасошите ќе бидат многу поеколошки

Одржливоста на животната средина се појавува како камен-темелник на дизајнот на пасошите многу пред 2044 година. Усвојувањето на рециклирани материјали и намалената зависност од девствените фосилни суровини ја отсликуваат пошироката општествена промена кон еколошката одговорност. Оваа еволуција е особено потресна, имајќи го предвид историското влијание на туристичката индустрија врз животната средина.

Одржливоста ќе продолжи да биде клучен фокус, при што страниците со податоци за пасошот вклучуваат рециклирани поликарбонати, кои ја одржуваат издржливоста и безбедносните карактеристики. Некои ќе интегрираат нови материјали без пластика, користејќи алтернативи како суровини за биомаса или кружна економија. Пасошите, исто така, ќе имаат помалку страници за виза, поради поретко печатење, и ќе користат повеќе хартија што доаѓа од одговорно управувани шуми.

Вештачката интелегенција ќе го зајакне дизајнот и верификацијата на пасошот

Вештачката интелигенција има толку многу потенцијални случаи на употреба што е тешко да се направи какви било предвидувања за тоа како ќе се користи за 20 години од сега, но несомнено ќе игра клучна улога во подобрувањето на дизајнот на пасошите и процесите за верификација.

Како моќна алатка за иновации и безбедност, вештачката интелигенција ќе го револуционизира начинот на кој ги дизајнираме, потврдуваме и заштитуваме пасошите. Неговата примена се движи од подобрување на развојот на безбеден вграден софтвер до усовршување на механизмите за откривање измами при граничните контроли. Сепак, оваа технолошка трка ќе ги зајакне и фалсификаторите, што бара континуиран и динамичен пристап кон безбедноста.

Истражувањето и развојот ќе имаат корист од вештачката интелигенција која помага во тестирањето на комбинации на безбедносни карактеристики против измами, надоградувајќи се на најновите фалсификати пресретнати на границите за да помогне да се разбере како карактеристиките може да се подобрат за да ги направат поробусни. Вештачката интелигенција, исто така, може да помогне да се процени усогласеноста со стандардот ICAO 9303 за време на фазата на дизајнирање.

Вештачката интелигенција, исто така, може да се користи за да се подобри откривањето измами на границите, со рафинирање на оптичкото препознавање на знаци за парсирање на текст и елиминирање на потребата да се создаваат шаблони за откривање за секој нов пасош што го лансира некоја земја.

Исто така, би можело да им помогне на граничните службеници со електрична верификација да му веруваат или да не му веруваат на документ наместо на тековните зелени/црвени индикатори за различните механизми и групи на податоци.

Сепак, вештачката интелигенција претставува предизвик бидејќи измамниците исто така ќе ја користат за пософистицирани фалсификати, како што се:

  • Повторно создавање позадини скриени со портрети за да се создадат празни места,
  • Помагање за попрецизно раздвојување на боите при подготовка на плочи за печатење,
  • Повторно креирање на сопствени фонтови на персонализиран текст,
  • Преглед на карактеристики на документи за да се предложат нови методи за фалсификување,
2044 v 2024 – Целосната слика

Генерално, пасошот од 2044 година ќе претставува хармоничен спој на традиција и иновација. Додека физичките пасоши ќе го задржат своето симболично и практично значење, нивните дигитални колеги ќе овозможат поефикасни и побезбедни искуства при патување.

Претстојното надоаѓање на квантното пресметување бара промена кон квантно безбедни алгоритми, со што ќе се осигури дека безбедноста на пасошот останува непропустлива за новите технолошки закани, додека еколошката одржливост ќе биде камен-темелник на дизајнот на пасошите, со акцент на употребата на рециклирани материјали.

Вештачката интелигенција, исто така, ќе игра клучна улога во подобрувањето на дизајнот и верификацијата на пасошот, нудејќи динамични решенија за постојано еволуираните безбедносни предизвици. Визуелните безбедносни карактеристики сè уште ќе бидат неопходност, со оглед на засилувањето на вештачката интелигенција што ќе можат да го користат и измамниците.

На крајот на краиштата, овие достигнувања сигнализираат иднина каде пасошите ќе се развиваат за да станат побезбедни, одржливи и интелигентни, усогласувајќи се со постојано менување на пејзажот на патувањето и технологијата.