Sophos-leader-xdr-edr-G2-Winter-2024-MDR-Firewall-Kabtel-1
Cyber security News & Events news&blog Recommendations Solutions Success Stories Достигнувања и награди ИТ Решенија Кибер безбедност

Sophos – лидер во 5 категории според G2

G2 го именува Sophos за лидер за заштита на крајната точка, EDR, XDR, Firewall и MDR.

Sophos е единствениот продавач оценет како лидер во сите пет категории на кибербезбедност во извештаите на G2.

G2 штотуку ги објави своите извештаи за зимата 2024 година, а Sophos е единствениот провајдер за кибербезбедност именуван како лидер во G2 Grid® за Endpoint (Заштита на крајната точка), EDR (Откривање и одговор на крајната точка ), XDR (продолжено откривање и одговор), Firewall (Заштитен ѕид) и MDR (Управувано Откривање и одговор). Ова најново признание го прави Sophos единствениот продавач прогласен за лидер во овие пет клучни категории за кибербезбедност низ сите сезонски извештаи на G2 за 2023 година. Дополнително, корисниците на G2 исто така уште еднаш го оценија Sophos како број 1 за севкупни решенија за MDR и Firewall.

Независна валидација на клиенти на Sophos

Разликите и рангирањето на G2 се засноваат на независни, потврдени прегледи на клиенти на G2.com, најголемиот светски пазар на софтвер и платформа за рецензија од страна на безбедносните професионалци. Во Извештаите на G2 за зима 2024 година, Sophos беше прогласен за генерален лидер во пет категории, како и за лидер во 14 поединечни сегментации на пазарот:

Endpoint: Севкупно, средни и мали бизниси

EDR: Севкупно, средни бизниси

XDR: Севкупно, средни бизниси

Firewall: Севкупно, големи, средни и мали бизниси

MDR: Севкупно, големи и средни бизниси

Обезбедување на одбрана во длабочина за денешните бизниси

Со оглед на тоа што противниците станаа пософистицирани и неуловливи, за да се одбраните, треба да спроведете стратегија за длабинска одбрана која вклучува заштита, откривање и одговор во секоја точка на синџирот на напад, за да се покрие целата околина. Овој повеќеслоен пристап треба да вклучува безбедност на крајната точка, мрежата, е-поштата и облакот, како и услуги од безбедносни експерти за лов на закани и санација.

Фактот дека ИТ и безбедносните професионалци го препознаваат Sophos како лидер во овие клучни категории е потврда дека Sophos го обезбедува најдобриот и најсеопфатниот сет на производи и услуги потребни за модерна кибербезбедност.

Дополнително, сите клиенти на Sophos се заштитени од Sophos X-Ops, заедничка работна група која обединува длабока експертиза во околината за напад, од ловци на закани од првата линија и одговорни инциденти, до специјалисти за длабоки малициозни софтвери и вештачка интелигенција. Заедно тие обезбедуваат неспоредливи сознанија за тоа како заканите се градат, испорачуваат и функционираат во реално време. Вооружен со ова длабоко разбирање, Sophos може да изгради иновативна, моќна и ефективна одбрана, дури и од најнапредните закани.

Дополнителна валидација на клиенти и анализите на Sophos

Освен валидацијата на решенијата на Sophos од страна на G2, решенијата на Sophos се наградувани како од клиентите, така и од аналитичката безбедносна заедница, меѓу кои ги издвојуваме:

 • Sophos Endpoint
  • Прогласен за лидер во Gartner® Magic Quadrant™ за платформи за заштита на крајната точка за 2022 година 13-ти последователен пат
  • Gartner® Customers’ Choice™ за 2023 година за платформи за заштита на крајната точка, со оцена од клиенти 4,8/5 на Gartner Peer Insights
 • Sophos Extended Detection and Response (XDR)
  • Признаен како број 1 севкупен лидер во универзумот Omdia за сеопфатно продолжено откривање и одговор (XDR)
  • Исклучителни резултати во 2023 година од MITER Engenuity ATT&CK Evaluations 
 • Sophos Firewall
Изберете Осврти на клиенти

“Sophos MDR е задолжителен. Мојот тим е мал и прекрасно е да се знае дали сите сме зафатени со гаснење на ИТ пожари, МДР е подготвен да преземе акција доколку мојот тим не може веднаш да одговори на сомнителна активност. Ова е многу подобро отколку да се потпираме на предупредувања што треба да ги истражиме. Се разбира, имаме овозможени предупредувања, но поставувањето на праговите за предупредувањата е речиси невозможно. Известувањата или не се доволно чувствителни и ќе пропуштиме нешто важно, или предупредувањата се премногу чувствителни и добиваме премногу за да истражиме. Sophos MDR не го реши само овој проблем; целосно го отстрани. Повеќе

“Услугата за лов на закани 24/7 од Sophos MDR се издвојува како карактеристика од најголема важност, обезбедувајќи деноноќна будност и брза реакција на новите закани. Неговата вистинска вредност лежи во управуваниот процес на санација – за разлика од другите решенија кои само известуваат, Sophos стапува во ефикасно запирање и отстранување на проблемот и потоа не информира за инцидентот. Овој проактивен и практичен пристап е она што го издвојува Sophos MDR и го прави високо ценето решение.” Повеќе

“…вистинска закана за хакерите !!! Intercept X е лесен за употреба и има многу од најдобрите технологии во светот. Функцијата CryptoGuard е основната карактеристика”. Повеќе

“Intercept X обезбедува сеопфатно решение со откривање и превенција заснована на вештачка интелигенција и машинско учење.” Повеќе

“Севкупно, Sophos Firewall е робусно безбедносно решение кое нуди напредна заштита од закани, лесно управување и грануларна контрола врз вашиот мрежен сообраќај. Неговите карактеристики овозможуваат да ја обезбедите вашата мрежа, да ги подобрите перформансите на мрежата и да спречите кибер напади, што го прави идеален избор за бизниси од сите големини.” Повеќе

Портфолио за безбедност на Sophos

Портфолиото на управувани безбедносни услуги и решенија на Sophos – вклучувајќи Sophos MDR, Sophos Intercept X, Sophos XDR и Sophos Firewall – се дел од Sophos Adaptive Cybersecurity Ecosystem, каде што се споделуваат разузнавачки информации за закани во реално време за побрза и поконтекстуална и синхронизирана заштита, откривање и одговор. Тие се напојувани од разузнавањето за закани на Sophos X-Ops, меѓуоперативна работна група од повеќе од 500 безбедносни експерти на SophosLabs, Sophos SecOps и SophosAI.

Решенијата лесно се управуваат во платформата Sophos Central која е родена во облакот, каде што корисниците можат да ги надгледуваат инсталациите, да одговорат на предупредувањата и да ги следат лиценците и претстојните датуми за обновување преку единствен, интуитивен интерфејс. Организациите, исто така, можат да го користат Sophos MDR како сеопфатна услуга за лов и санација на закани. Бесплатните проби се достапни на Sophos.com. Сите организации кои се под активен напад и на кои им е потребна итна поддршка, треба да контактираат со тимот за одговор на инциденти на КАБТЕЛ, Платинум Партнер на SOPHOS за Македонија. За навремени информации за разузнавањето за закани и однесувањето на напаѓачите, следете го најновото истражување на Sophos X-Ops.