sophos-firewall-v20-novosti-kabtel
Cyber security News & Events news&blog Solutions ИТ Решенија Кибер безбедност

Новости и подобрувања кај Sophos Firewall v20

Споделуваме со вас неколку важни вести поврзани со Sophos Firewall v20

Sophos го лансираше Sophos Firewall v20 кон крајот на минатата година, со неколку возбудливи нови подобрувања. Многумина од вас веќе ги надградиле своите заштитни ѕидови, но за оние што не го направиле тоа, сега е вистинското време!

Ќе ги забележите ажурирањата во Sophos Central или во веб-административната конзола веднаш штом ќе се најавите. Погрижете се најскоро да ги ажурирате вашите заштитни ѕидови, не само за да ги искористите многуте нови функционалности, туку и за да се осигурате дека ги имате најновите подобрувања за безбедност, перформанси и доверливост.
Проверете што е ново во овој краток преглед на видео или во најновата брошура.

Sophos ZTNA сега е интегриран во Sophos Firewall

Тоа е точно! Доколку не сте знаеле, Sophos Firewall v20 ја интегрираше ZTNA (Zero Trust Network Access) портата  директно во заштитниот ѕид, што го прави распоредувањето на ZTNA полесно од кога било.
Тоа е една од причините зошто да се префрлите од далечински пристап VPN на ZTNA. ZTNA обезбедува подобра безбедност, полесно управување и многу понепречено и посигурно искуство на крајниот корисник. И со ZTNA портата интегрирана во Sophos Firewall, корисниците не треба да распоредуваат ништо дополнително на локацијата за да овозможат безбеден далечински пристап до системите и апликациите хостирани зад заштитниот ѕид.
За да дознаете повеќе за ZTNA и како може да ви помогне да ги обезбедите вашите апликации и далечински пристап, проверете на Sophos.com/ZTNA. Достапен е и бесплатен пробен период.

Ажурирања на менаџментот на Sophos Central

Јануарското ажурирање за управувањето со заштитниот ѕид на Sophos Central сега е во живо и содржи неколку нови функционалнсти и подобрувања:
• Одобрувањата на SD-WAN – дозволени се знаци „*“ во која било IP адреса за оддалечениот крај на VPN тунелите базирани на рути, па е идеален за употреба на оддалечени локации кои често или брзо ги менуваат динамичните IP адреси.
• Конфигурабилно потиснување на повторливите предупредувања, што овозможува промена на приоритетите на предупредувањата и поставува ограничувања за тоа колку често треба да се подигаат повторливите предупредувања, што е корисно за потиснување на вообичаено бучните предупредувања, спречувајќи ги да го натрупаат вашето сандаче и бројот на предупредувања во Sophos Central.
• Автоматско враќање на Firmware. Sophos Firewall Software v20 поддржува автоматско враќање на фирмверот кога ќе открие дека ажурирањето не било целосно успешно. Sophos Central сега открива и предупредува за настани за враќање на фирмверот, доколку се случат.
• Други козметички промени за да одговараат на промените во именувањето на карактеристиките на ATP во Sophos Firewall Software v20. Дознајте ги сите.

Ран пристап за заштита на Sophos DNS

Програмата за ран пристап (EAP) за заштита на Sophos DNS започна во декември и беше една од најпопуларните програми за ран пристап досега, со над 3 милијарди прашања од неколку стотици локации на клиенти ширум светот.
Ако веќе не сте се придружиле, сега е одлично време да започнете да го користите бидејќи неодамна Sophos додаде нови функционалности за известувања, контролна табла и безбедно пребарување. Информирајте се подетално и придружете се денес!

Нов извештај за проценка на безбедносната положба на Sophos Firewall

Sophos со задоволство објави дека нов извештај за проценка на безбедносното држење (SPA) се додава во известувањата на Sophos Central. Овој приспособлив извештај обезбедува преглед на нивото на управување на активноста на заштита на огнениот ѕид, што претставува одлична алатка за прикажување на вредноста и заштитата што ја дава Sophos Firewall. Вклучен е и потполно нов извештај кој дава слика од инвентарот на вашиот Firewall, здравствената состојба и деталите за лиценцата.