cipher-trust-data-security-platform-cta-thales-Thales-Secret-Management-Solution-Kabtel
Cyber security News & Events news&blog Recommendations Solutions Success Stories Бекап ИТ Решенија Кибер безбедност Промоции

Secret Management Solution – ново решение на Thales

Thales откри ново решение за управување со тајните за да помогне во намалувањето на ризиците и подобрување на DevOps и безбедноста во облакот.

Thales, водечкиот глобален снабдувач на технологија и безбедност, го објави воведувањето на новото решение Secret Management Solution, како дел од својата платформа за безбедност на податоци CipherTrust, која ги обединува откривањето, класификацијата, заштитата и контролата на чувствителни податоци преку облак, on premise и во хибридни средини. Новото решение за управување со тајни на Thales, овозможено од платформата за сефови на Akeyless, им овозможува на клиентите да управуваат и да ги обезбедуваат тајните на DevOps и оптоварувањата на облакот. Новата способност ги подобрува можностите на платформата за безбедност на податоци CipherTrust, за да им помогне на тимовите за безбедност и управување да ги намалат ризиците со рационализирање на безбедносните процеси низ нивните операции.

Secret Management Solution – новото решение на Thales помага да се осигура дека само овластени работни оптоварувања и апликации можат да пристапат до нивните лозинки, клучеви API и сертификати, заштитувајќи ги од неовластен пристап, кражба или злоупотреба. Процесот на управување со тајните обично вклучува генерирање и безбедно складирање тајни, контролирање на пристапот и следење за предупредување кога постои сомневање за прекршување или навестување за истото.

Todd Moore, потпретседател за производи за безбедност на податоци во Thales изјави: „Комбинирањето на управувањето со тајните со управувањето со клучеви е како да имате зајакнат трезор за сите ваши вредни средства. Задоволни сме што ги исполнуваме растечките деловни потреби на нашите клиенти нудејќи им единствена платформа за безбедност на податоците што може да поедноставување на управувањето со сите нивни чувствителни податоци, подобрување на безбедноста и усогласеноста, поттикнување развојна соработка и зголемување на нивната безбедносна инфраструктура“.

Додавањето на управување со тајни и овозможува на платформата за безбедност на податоци CipherTrust да реши неколку болни точки  на клиентите, поврзани со безбедно складирање и управување со тајните, вклучувајќи:

  • Намалување на ризикот од прекршување на податоците: со овозможување на безбедно складирање и контрола на пристап до чувствителни податоци, како што се лозинки, клучеви API и сертификати, кои се вредни цели за напаѓачите, се ублажува ризикот од прекршување на податоците.
  • Поедноставување на управувањето со тајните: Во многу организации, лозинките и сертификатите се управуваат рачно или со ад-хок процеси, кои одземаат време и склони кон грешки, особено во големи или сложени средини.
  • Обезбедување усогласеност со прописите и стандардите: Некои индустрии и региони бараат усогласеност со специфичните прописи и стандарди за безбедност на податоците, кои би можеле да бидат многу сложени за навигација.
  • Овозможување на соработка: Повеќе тимови или поединци на кои им е потребен пристап до тајните ќе имаат централизиран и безбеден начин за соработка на проекти.

Со поддршката за управување со тајни, платформата за безбедност на податоци CipherTrust, дополнително ги поедноставува процесите за клиентите, со тоа што дозволува централизирано управување со тајните и клучевите и скалирање до решенијата за енкрипција, или останатите решенија за безбедноста на податоците.

Shai Onn, претседател и ко-основач на Akeyless изјави: „ Компаниите сè повеќе ги прифаќаат практиките на DevOps, автоматизацијата, контејнеризацијата и останатите cloud технологии, тие се соочуваат со нова зголемена закана во форма на Secrets Sprawl, каде акредитиви, сертификати и клучеви од сите форми се наоѓаат во големи количини во изворниот код, конфигурациските датотеки и платформите за автоматизација на DevOps. Во последниве години, Akeyless беше пионер на пазарот за управување со тајни базирани на SaaS, станувајќи совршен избор за реномирани претпријатија на глобално ниво, што го прави природен партнер на Thales. Со решението за управување со тајните на платформата Akeyless Vault, Thales може да понуди похолистичка и кохезивна платформа за своите клиенти, овозможувајќи им да ги централизираат и рационализираат напорите за безбедност на DevOps, иницијативите на Cloud IAM и проектите за решенија за шифрирање.
Решенијата на Thales се достапни во Македонија во КАБТЕЛ, Key Industry Partner на Thales за Македонија.