sto-e-vpn-kabtel
Cyber security News & Events news&blog Solutions Success Stories WiFi Бекап ИТ Решенија Кибер безбедност

Зошто VPN за мали бизниси

Во последниве години, малите бизниси сè повеќе стануваат цел на сајбер напади од човек во средината. Заштитете се со користење на VPN.
Зошто дури и на малите бизниси им треба VPN?

Терминот VPN обично се слуша во контекст на криење на вашата локација и/или IP адреса, како и за приватно прелистување на веб. Но, за бизнисите, тој има друга примарна апликативност: безбедност. Вработените во малите компании денес често   или во кафулиња и можат да бидат дилсоцирани низ различни градови или дури и земји. Честопати е невозможно да се осигура дека мрежата што ја користат за пристап до интернет или инфраструктурата на компанијата е безбедна. Но, сè уште е неопходно овие работници од далечина да комуницираат и да разменуваат документи едни со други. Леле што да се прави? Со цел да се спречат хакерите да пресретнуваат информации кои се важни за бизнисот, компаниите можат да користат VPN како безбеден канал за комуникација.

Значи, што е VPN?

VPN, или виртуелна приватна мрежа, е еден од оние ретки случаи кога кратенката помага да ја доловува суштината:

Виртуелна — за пренос на податоци, VPN воспоставува врска преку постоечки канали и протоколи за комуникација (не е потребен нов физички канал);
Приватна — податоците се пренесуваат безбедно благодарение на шифрирањето. Невозможно е да се пресретне преносот некаде подолу и да се пристапи до податоците;
Мрежа — VPN обезбедува сигурна комуникација помеѓу нејзините јазли, а до надворешниот свет се пристапува преку портали.
Сумиранo, VPN е приватна мрежа која е поставена на врвот на постоечка мрежа.

Претходно, поставувањето на VPN бараше хардверски/софтверски комплекс кој обезбедува безбеден пристап до локалната мрежа на компанијата, филијалите и вработените вон работното место. Со порастот на облак услугите, VPN-ите исто така станаа базирани на облак, губејќи го „N“ од нивното име во процесот. Во денешно време, VPN обично се подразбира како виртуелен тунел за безбеден пренос на шифрирани барања и податоци помеѓу крајната точка на претплатникот и серверот на давателот на VPN, кој пак ги доставува овие барања и податоци до примачот. Односно, VPN-овите служат најмногу за неутрализирање на заканите во крајниот чекор до корисникот.

Што прави модерниот VPN?

Во денешниот свет, VPN обезбедува две функции на претплатниците:

Безбедност: VPN заштитува од кражба на податоци додека се пренесуваат од уред на мрежата;
Анонимност: теоретски, VPN го оневозможува прецизното одредување на геолокацијата на корисникот, освен ако не е подготвен да ја открие.
Оваа втора функционалност стана многу релевантна неодамна, со зголемувањето на сегментацијата на интернет и бројот на забавни услуги врзани за одредени региони. Како резултат на тоа, многу VPN услуги кои се фокусираат на потребите на крајните корисници, нудат функции како што е заматување на шифрираниот сообраќај. Но, за бизнисите ваквите трикови не се навистина неопходни и само го комплицираат преносот на податоци.

Зошто и на малите бизниси им треба VPN?

Малите компании деновиве не се ни мачат да се обидат да изградат сопствена ИТ инфраструктура: тоа е скапо, тешко и што е најважно, целосно бесмислено, бидејќи има многу готови решенија за облак. Овие решенија обезбедуваат ниво на практичност, ефективност и безбедност што не може да се постигне на друг начин. Но, сите овие задоволства се таму горе во облакот, тоа е слабата алка. Напаѓачите се повеќе користат напади врз човек во средината на каналот за комуникација, помеѓу работниот уред на вработениот и доверливите работни сервери или услуги. Најчесто тоа се случува кога вработениот работи преку неконтролиран посредник, на пример кога се поврзува од дома, кафуле или хотел.

Ова е токму фазата во која VPN стапува за да ве заштити. Ако треба да работите на непозната мрежа (јавна Wi-Fi врска во кафуле, на пример), секогаш треба да користите VPN – едноставно затоа што никогаш не можете да знаете со сигурност кој го контролира рутерот. Теоретски, напаѓачот може да го попречи протокот на податоци со измама на барања и одговори на нив, или само обидувајќи се да ги пресретне испратените најавувања и лозинки.

Како да го изберете вистинскиот тип на VPN?

Пред сè, треба да одлучите за што ви треба VPN. За бизнисите, безбедноста е најверојатно главен приоритет. Постојат три начини да се постигне тоа:

Поставете свој VPN.

Ова решение може да биде погодно за бизнис кој веќе има свој работен сервер базиран на облак со доверливи податоци, до кои вработените бараат постојан пристап. Далечинскиот пристап до таков сервер преку VPN ќе помогне целосно да се затвори од надворешниот свет, а во исто време да се обезбеди безбедност и (релативна) анонимност на интернет. Негативната страна е што ова е прилично скап пристап кој бара посветен специјалист да го распореди и одржува;

Купете VPN услуга.

Предноста на овој пристап е огромниот опсег на опции, што ви овозможува да го изберете вистинското решение за вашите специфични потреби и буџет. Погрижете се да го направите вашето истражување за давателот на услугата: читајте рецензии и погледнете ги тестовите во професионални публикации, бидејќи ќе им верувате во обезбедувањето на безбедноста на вашите податоците. Препорачуваме да изберете услуга која е конкретно фокусирана на деловни клиенти, наместо на корисниците кои се обидуваат да ја сокријат својата локација;
Купете комплетно безбедносно решение кое вклучува VPN. Главната предност на овој пристап е дополнителната сигурност, бидејќи компаниите кои нудат вакви пакети се специјалисти во оваа област. Покрај тоа, ќе избегнете потенцијални конфликти помеѓу вашиот безбедносен софтвер и вашиот VPN. За да одберете најсоодветно решение, консултирајте ги сертифицираните ИТ безбедносни инженери на КАБТЕЛ.

VPN е неопходна алатка за секој модерен бизнис.

Помина долго време откако работевме во затворени локални мрежи, а денес дури и самиот концепт на „мрежен периметар“ станува ирелевантен. Вработените често работат на лаптопи, носејќи ги насекаде. Мал бизнис тешко може да си дозволи да распореди полноправно хардверско/софтверско решение, што значи дека најдобрата опција е да се користи облак услуга од трета страна за да се обезбеди безбедност на врските поврзани со работата.