Kaspersky-new-transparency-center-Switzerland
Cyber security News & Events news&blog ИТ Решенија Кибер безбедност

Таргетирани кибер напади врз индустриските системи

Таргетирани кибер напади врз индустриски системи и поголема зависност од социјалните мрежи ја одбележаа 2021 година во Србија

Глобалната пандемија COVID-19, со која светот се соочува втора година по ред, ја промени нашата реалност на многу начини кога станува збор за сајбер безбедноста, како приватно така и во деловното поле.
Бројот на закани паѓа, но заканите се посериозни
Додека бројот на закани се намалува во Србија, тие стануваат посериозни и јасно насочени кон попрофитабилни цели: недоволно заштитени индустриски погони или компании кои направиле неуспех на осигурувањето поради хибридниот модел на работа, а поединците се повеќе ги користат социјалните мрежи и онлајн услугите за да ги задоволат своите потреби, но и бидат поврзани со своите колеги, пријатели и семејството.

Интернетот повеќе не е само место каде што бараме забава или начин за поврзување со пријателите. Глобалното поврзување и социјалните мрежи презедоа некои од важните функции на општествениот живот, како што се логистиката, владините услуги или банкарството. Дури и оние кои најдолго се спротивставуваат на шармот на онлајн светот, се поврзуваат преку инстант пораки со компании и нарачуваат храна и неопходни работи за достава до дома. Овие процеси имаат сериозни последици за приватноста. Компаниите сакаат подобар увид во онлајн активностите на нивните клиенти, со цел да ги подобрат сопствените услуги, но и процедурите за спречување на злоупотреба и измама.

Дигиталната трансформација го продолжи своето забрзано темпо во текот на 2021 година, што значи дека Интернетот станува побогат за зголемена количина на податоци. Многу компании усвоија хибриден модел на работа кој овозможува истовремена работа од канцеларија или од дома, што ја става пред нивните ИТ одделенија потребата да се осигураат дека двата модалитети се безбедни и безбедни за компанијата. Ова значи дека компаниите мора да ги обезбедат сите уреди на своите вработени до кои пристапуваат до мрежата и од далечина и на лице место, да постават виртуелни приватни мрежи (VPN), да се преселат на облак сервери и брзо да воспостават употреба на нов софтвер за соработка. Сето ова во голема мера ги оптоварува безбедносните тимови кои треба да ги заштитат организациите од сајбер напади, но сега преку оддалечените, хибридни и сè попредизвикувачки инфраструктури, заедно со оптимизирање на буџетите посветени на ИТ безбедноста.

„Нашите податоци покажуваат дека компаниите ширум светот се справиле добро кога станува збор за отпорот на нападите кои водат до протекување податоци. Иако нивните буџети останаа исти (за малите и средните претпријатија) или намалени (за големите претпријатија), малите и средни претпријатија (МСП) ширум светот пријавуваат само мало зголемување на цената на нападите со податоци (105.000 долари во 2021 година во споредба со 101 илјади долари во 2020 година). На глобално ниво, трошоците за протекување на големите компании се намалија на 927.000 долари од 1,09 милиони долари во споредба со минатата година“, рече Мирослав Корен, Генерален директор на Kaspersky за Источна Европа.
Наоди на Kaspersky во Србија

Според наодите на Kaspersky, во 2021 година во Србија е регистрирано мало намалување на вкупниот број закани во однос на минатата година, особено кога станува збор за бројот на напади на веб, компјутери и мобилни уреди (-7,32%). Во споредба со минатата година, бројот на вкупно откривање на напади со откупни софтвери во Србија е драстично намален (за 78,23%). Ова не е изненадувачки, бидејќи корисниците во Србија минатата година се соочија со ненадеен скок на заканите, пред сè поради неподготвеноста на компаниите соодветно да ја обезбедат својата работа од дома, но и ниското ниво на препознавање на заканите додека работат од дома.

Вкупниот број на регистрирани финансиски малициозни софтвери е намален за 20%, но причините за овој пад се само делумно во тоа што банките, традиционално, најмногу инвестираат во сопствената и ИТ безбедноста на своите корисници. Во согласност со светскиот тренд, неколку помали банки се споени во поголеми, така што бројот на напади врз поединечни корисници е навидум помал, но овие напади се исклучително софистицирани и напредни и носат огромен ризик.

Истражувањето на Kaspersky неодамна покажа загрижувачка статистика. Дури 30% од испитаниците сметаат дека е сосема нормално, дозволено и оправдано да ги следат своите партнери без нивно знаење, а 15% дури и отворено побарале од партнерите да инсталираат апликации за stalkerware. Од нив, 34% исто така изјавиле дека доживеале некаков облик на насилство од партнерот. Поради специфичните околности во кои живееме и намаленото движење, статистиката на Kaspersky покажува одредено намалување на бројот на регистрирани случаи, но оваа појава останува сериозен социјален проблем кој бара дополнително внимание.

Загрижувачки е фактот што оваа година Србија често беше на врвот на листата на земји со најголем процент на напади врз индустриски системи, па во ноември 2021 година го зазеде првото место. Имено, 39,4% од индустриските компјутери претрпеа некои вид на напад.

„Колку е навистина важна заштитата на индустриските компјутери покажува фактот што Србија оваа година често беше на самиот врв на земјите со најголем процент на напади врз индустриски системи. Очигледно е дека овие системи во Србија се интересна цел за сајбер криминалците токму поради пониското ниво на заштита. Покрај недостатокот на сигурни решенија за сајбер безбедноста, едукацијата на вработените за основите на сајбер-безбедноста станува сè поважна во одбраната на корпоративните ресурси“. изјави Драган Давидовиќ, Бизнис директор за B2B за Источна Европа.

Превземено од pcpress.rs