За КАБТЕЛ

КАБТЕЛ е компанија за ИКТ решенија ИКТ поддршка, формирана во 2001 година. Горди сме што денес можеме да се пофалиме со силен тим на сертифицирани ИКТ инженери, кои постојано де подготвени да ги решат вашите ИКТ проблеми и да ги задоволат вашите деловни потреби и поддржат вашиот раст. Нашата мисија е да ги надминеме вашите очекувања и да формираме долгорочна, заемно корисна соработка со вас.
Cropped shot of two businesswomen shaking hands during a meeting in a modern office
telecom-worker-2
rsz_system-engineer

Што работиме

Технологијата може да биде комплицирана, но нашиот искусен тим може да ви помогне во решавање на било какви ИКТ проблеми.

Како успеваме?

Соработуваме со светски познати брендови за да понудиме врвни производи и да одговориме на секое барање.

Зошто КАБТЕЛ?

Имаме докажани процеси кои ќе ви помогнат да го придвижите вашиот бизнис напред и ние сме со вас на секој чекор.

Нашиот пат

2001 - 2005

КАБТЕЛ дооел – Скопје ги започна своите комерцијални активности во октомври 2001 година како 100% приватна капитална компанија.

Започна скромно, со само двајца вработени, г-дин Горан МИТРЕСКИ и г-ѓа Анита ЃУКОВИЌ и континуирано го зголемуваше бројот на вработени. Денес, КАБТЕЛ спаѓа во категоријата средни македонски компании со над 50 вработени. За исклучително краток период, КАБТЕЛ стана лидер на новиот бран на ИКТ услуги и експертиза во земјата, со највисок квалитет на нивото на услуги и директна комуникација со клиентите, поставувајќи нови стандарди.

На самиот почеток, КАБТЕЛ официјално стана генерален и ексклузивен дистрибутер на Nexans, претходно познат како бренд Alcatel Cables & Components, а денес е добро познат и најголем производител на кабли и кабелски системи и додатоци ширум светот. Nexans е синоним за врвни квалитетни решенија, со исклучително висок степен на сигурност и инвестиции во истражување и развој. Веќе, во 2002 година, КАБТЕЛ е дел од проектот на Електростопанството на Македонија (ЕСМ) каде што испорачува и инсталира опрема од Nexans Cabling Solutions категорија LANmark-6 Class E.

Исто така во 2002 година, со одлична визија за непроценливата важност на сајбер безбедноста, КАБТЕЛ го проширува своето портфолио и партнери со еден од најдобрите светски брендови во оваа област – Kaspersky, добивајќи права за дистрибуција за Македонија, Косово и Албанија. Во текот на неколку години, КАБТЕЛ успешно испорачува и спроведува решенија во различни владини, јавни и приватни институции.

Во 2004 година, добива статус на Nexans овластен регионален центар за обука на решенија за каблирање. Раководена од високо квалификувани обучени Nexans обучувачи, нејзината мисија е да пренесе дел од експертизата на други компании во областа на комуникациите, за дизајнирање и имплементација на мрежни решенија.

Во 2005 година КАБТЕЛ додава уште едно големо име на својата листа на партнери за набавка, инсталирање и администрирање на Enterprise Communication Systems од генерацијата OmniPCXАlcatel Lucent.

2006 - 2012

Во периодот 2006 – 2009 година, КАБТЕЛ спроведува неколку капитални проекти, вклучувајќи:

 • Корпоративно решение за VoIP за Македонска пошта, на 17 различни локации на територијата на Република Македонија.
 • Структурно кабелско решение LANmark-6 за спортската сала „Борис Трајковски“ (денешна „А1 арена“)
 • „Компјутер за секое дете“ – проект наменет да овозможи користење на компјутер и пристап до Интернет за секое дете во училишниот систем, со што Македонија станува една од ретките, ако не и единствената земја што обезбедува ваква услуга за општата популација. Проектот се реализираше во две фази, со тоа што КАБТЕЛ распореди структурирано решение за каблирање, со вкупна должина на кабелот од скоро 1.000.000 метри.

Благодарение на оваа успешна мисија, КАБТЕЛ се запиша во престижните 200 најуспешни компании во Република Македонија две години редум. Како додаток на наградите и признанијата, Во 2010 година Горан МИТРЕСКИ, основач и извршен директор на КАБТЕЛ, е избран во најдобрите три работодавачи во категоријата – Компании со до 100 вработени -.
Во 2011 година, КАБТЕЛ го прославува својот 10-годишен јубилеј и исто така е наградуван со наградата “Најперспективен партнер на годината за пазарите во развој” на Kaspersky. Наградата веднаш е проследена со една од најголемите имплементации на антивирусен и анти-спам софтвер за Министерството за правда и Врховниот суд на Република Македонија  Овој, и бројни други слични проекти, му ја донесоа на КАБТЕЛ наградата за  „Најдобра имплементација на владините и јавни сектори“ на Kaspersky следната година.

2013 - 2015

Во 2013 година, КАБТЕЛ соработува со уште двајца реномирани продавачи во индустријата: Lande – лидер во производство на мрежни и серверски ормани и Cyberoam – производител на  firewall од следната генерација, кој подоцна го купи денешниот партнер Sophos. Во периодот 2013 – 2015 година, КАБТЕЛ изведува голем број значајни проекти за своето портфолио, вклучително и:

 • Партнерство со Македонски телеком за имплементација на xSP, што го прави давател на производи на Kaspersky за поширокиот пазар на домашни корисници.
 • Обезбедување на оптичка интер-поврзаност и инсталација на активна опрема за сите министерства и нивно интегрирање во една мрежа, позната како Владина ИТ-мрежа.
 • Обезбедување на интегрирано напредно гласовно, говорно и видео комуникациско решение за 500 вработени и 1000 уреди, со дополнителни 500 лиценци за заштита на крајните точки за главните и регионалните канцеларии на Министерството за финансии.
 • Имплементација на решение за Firewall од следната генерација за 200 корисници во Министерството за здравство.
 • Дизајн и имплементација на BMS – Систем за управување со објекти BMS и EMP во Спортскиот центар Јане Сандански – Скопје.

Исто така, во 2015 година КАБТЕЛ ги проширува своите активности во сегментот на противпожарна заштита, видео надзор и озвучување.

2016 - 2018

КАБТЕЛ продолжува да доставува интегрирани решенија за бројни клиенти, дисперзирани низ различни индустрии. Најголеми проекти и предизвици во тој период се:

 • Распоредување на комплетно мрежно решение – инфраструктурно каблирање во комбинација со switching и WLAN, во седиштето и во канцелариите на Mакедонска воздушна навигација (М-НАВ) низ цела Македонија.
 • Имплементирање на целосно интегрирани решенија за switching, WLAN и безбедносно решение за седиштето на МЕПСО.
 • Целосно интегрирано решение за switching и безбедност во новата зграда на ПЕТ Центарот, за поддршка на сообраќај со широк опсег во LAN мрежата за сите видови услуги, вклучувајќи видео, BMS, глас и податоци.
 • Дизајн и инсталација на BMS систем и дополнително распоредување на целосно интегрирана платформа за IP телефонија, со поддршка за унифицирани комуникации, аудио конференции и контакт центар
 • Управувано решение за речиси  600 корисници на четири различни локации, опремено со хотелско решение и поддршка за наплата во Езерскиот комплекс Метропол ( хотелите Метропол, Белви, Турист) и Александар Палас Скопје.

Кон крајот на 2017 година, КАБТЕЛ започнува соработка со EnGenius, светски познат бренд, сопственост на производителот на мрежна опрема SENAO Networks, специјализиран за испорака на решенија за безжични и радио врски.

2018 - 2021

Проширувајќи го своето портфолио, КАБТЕЛ стана официјален партнер на светски познатите брендови Nokia Networks и Robotina за Македонија.
Продолжуваме да напредуваме за да им ја испорачаме на нашите клиенти најдобрата можна технологија, решенија и поддршка.

Како признат и докажан партнер на врвни продавачи на технологија, КАБТЕЛ е домаќин на голем број различни конференции и настани, вклучително:
 • Настанот Alcatel Lucent Enterprise „CONNEX 2018“ во хотел Александар Палас во Скопје, ноември 2018 година.
 • ЕnGenius „Каде оди светот на WiFi?“ настан во хотел Александар Палас во Скопје, октомври 2019 година.
 • „Kaspersky Enterprise Security“ во хотел Александар Палас во Скопје, ноември 2019 година.
По значајни спроведени проекти:
 • Распоредување на целосно безбедносно решение на Firewall за следната генерација за седиштето и 40 дисперзирани објекти, приклучувајќи се во единствена мрежа, за Министерството за труд и социјална политика.
 • Интегрирано решение за заштита од крајна точка и пошта, Firewall од следната генерација и Wi-Fi решение за Државниот завод за ревизија.
  Инсталација на комплетна пасивна инфраструктура, инсталација и конфигурација на целосно Wi-Fi EnSky решение од светски познатиот бренд EnGenius, во Езерскиот комплекс Метропол (хотел Метропол, хотел Белви, хотел Турист).
 • Распоредување на целосно решение за заштита на крајната точка, web и e-mail за Царинската управа на Македонија.
 • Инсталација на интегрирано решение за телефонија, како и инсталација и конфигурација на целосно Wi-Fi решение за хотел Александар Палас.
 • Распоредување на endpoint решение, решение за заштита на веб и е-пошта во Агенција за катастар за недвижности.
 • Централeн систем за надзор, управување и автоматска регулација (SCADA) на главната пумпна станица во Удово и бустер пумпните станици за наводнување за проект Јужно Вардарска Долина

2022 - тековно

Континуриано раснејќи го своето портфолио, КАБТЕЛ стана официјален партнер на светски познатиот бренд Trellix за Македонија.

 • КАБТЕЛ како Key Industry Partner  на THALES, организираше “THALES & KABTEL кибер безбедносен настан” за највисоко владино ниво, во октомври 2022 година.
Имплементирани проекти:
 • Слабострујни и јакострујни инсталации во Клиничка болница Штип за клиентот Интраком Констракшн – Подружница Скопје
 • Проширување на капацитетите на ЛАН мрежа за потребите на армијата и МО за Министерство за одбрана на РМ
 • Поставување и одржување на мрежна инсталација за Царинска управа на РСМ
 • Автоматизација на системот за ладење во новиот логистички центар на KAM
 • Набавка на лиценци за безбедносни уреди за Агенција за национална безбедност на Република Северна Македонија
 • Слабострујни и јакострујни инсталации во Винарска визба Тиквеш-Крњево
 • Опремување на сервер сала за Агенција за цивилно воздухопловство
 • Мрежна инфраструктура и техничка безбедност во Дирекција за заштита и спасување
 • Дизајн и имплементација на систем за управување со објекти за објектот на Бинарија Тиквеш и новиот производствен капацитет винарија Крњево
 • Систем за наводнување Јужно Вардарска Долина – Фаза 2– Систем за водоснабдување со водни капацитети на реката Вардар за Министерство за Земјоделие на РНM
 • Испорака, имплементација и одржување на критичната мрежна инфраструктура за потребите на 3-дневниот Самит на ОБСЕ во Скопје, 29-01.12.2023

Преземете ја брошурата на КАБТЕЛ и Case study.

Со нетрпение ги очекуваме предизвиците пред нас…

Сертификати

Напредокот во професионалниот сектор генерално бара континуирано збогатување на сертификациите како на компаниско, но и на професионално ниво. Освен Сертификацијата со ISO стандардите, (ISO 9001:2015, ISO/IEC 20000-1:2018, ISO/IEC 27001 : 2013, ISO 45001 : 2018, ISO 14001 : 2015) КАБТЕЛ, меѓудругото, располага и со Лиценца  А за проектирање на градби од I категорија, Лиценца  А за изведба на градби од I категорија  и лиценца за Техничко обезбедување, како и многубројни вендорски сертификации за кибер безбедност, заштита на податоци, автоматизација, мрежни решенија, техничка безбедност...